Foto: Arhiv avtorja/Shervin Lainez
Foto: Arhiv avtorja/Shervin Lainez

Tedeschi trucks band sta ustanovila Susan Tedeschi in Derek Trucks leta 2010; skupina šteje kar 12 članov in trenutno uživa sloves enega najbolj cenjenih koncertnih izvajalcev.

Skupina Tedeschi trucks band je s svojo prvo ploščo, Revelator, prejela grammyja za najboljši blues album leta 2012. Člani zasedbe so cenjeni po vsem svetu, in to zaradi svoje neverjetne izvedbene natančnosti in občutka za blues. Njihov repertoar sestavlja sicer v glavnem avtorska glasba, tu in tam pa se jim prikrade tudi kakšna mojstrovina Milesa Davisa, Georgea Jonesa, Joa Cockerja in tudi Nine Simone. To njihovo glasbeno poslastico pa kronata virtuoznost kitarista Dereka Trucksa in unikatni glas Susan Tedeschi.

Blues skozi ljubezen

Susan Tedeschi in Derek Trucks sta se spoznala leta 1999 v New Orleansu, ko je Susan s svojim bendom nastopila kot predskupina ene najbolj znanih rock zasedb, The Allman brothers band. Nečak bobnarja te zasedbe, takrat še ne dvajsetletni Derek Trucks, je očaral rokersko eminenco in si prislužil mesto polnovrednega člana v bendu. To srečanje Susan in Derecka je bilo tako nepozabno, da sta ga kmalu kronala s poroko, nato z dvema otrokoma in še z mnogimi uspešnimi albumi, leta 2010 pa sta tudi svoje ideje in kariero usmerila na skupne tirnice, ko sta ustvarila Tedeschi Trucks Band.

Dvanajst članska zasedba z ubrano pihalno sekcijo in kar dvema bobnarjema

V zasedbi Tedeschi Trucks band je preplet glasbenih talentov izjemen, in tako prav vsi člani pripomorejo k precizni izvedbi in kreativnemu izražanju. Že samo dejstvo, da ima zasedba kar dva popolnoma enakovredna bobnarja, ki delujeta kot odlično naoljen ritmični stroj, nam pove, do katere mere so pripravljeni zapolniti zvok s svojo brezmejno domišljijo. To 12-člansko zasedbo pa drži skupaj nepredstavljivi talent kitarista Dereka Trucksa. Svoj prvi bend je ustvaril že pri rosnih 13-ih, vse njegovo najstniško življenje pa je napolnjevala glasba Boba Dylana, Joa Walsha, Stephena Stillsa, Erica Claptona, Warrena Haynesa in ne nazadnje tudi Allman Brothers Banda. Posebnost njegovega zvoka kronata njegov občutek za melodijo in neskončna radoživost, unikatnost pa dosega tudi z igranjem brez trzalice in z nastavkom slajd. In ta unikatnost ga uvršča med le peščico najuspešnejših kitaristov, ki jim je to uspelo.

Prisluhnite celotnemu glasbenemu talentu!

Glasbeni radiogram: Tedeschi Trucks band