Ed King je eden izmed treh avtorjev zimzelene uspešnice Sweet Home Alabama. Foto: AP
Ed King je eden izmed treh avtorjev zimzelene uspešnice Sweet Home Alabama. Foto: AP

Južnjaški rock, oziroma southern rock, je glasbena zvrst, ki jo je pomagala utemeljiti tudi skupina Lynyrd Skynyrd.

Začetki skupine segajo v leto 1964, ko so jo ustanovili pevec Ronnie Van Zant, kitarista Gary Rossington in Allen Collins ter basist Larry Junstorm in bobnar Bob Burns. Prvih pet let koncertirala po manjših klubih pod različnimi imeni, preden se je leta 1969 dokončno uveljavilo ime Lynyrd Skynyrd. Prvi album skupine je bil izdan tri štiri leta pozneje, prva leta delovanja skupine pa so zaznamovale tudi spremembe v zasedbi. Ronnie Van Zant pa je bil od začetka delovanja tega južnjaškega banda gonilna ustvarjalna sila, sam je napisal tudi večino besedil za njihove pesmi.

Pet studijskih albumov v treh letih

Za zlato obdobje ustvarjalnosti skupine velja obdobje med leti 1973 in 1977, v tem obdobju je skupina posnela 5 studijskih albumov, ki so dosegli izjemen uspeh. Debitantski album skupine, ki nosi naslov kar Lynyrd Skynyrd je postal platinast kar dvakrat, ta uspeh pa je izenačil tudi drugi studijski album Second Helping. Iz tega albuma prihaja tudi legendarna Sweet home Alabama.

20. oktober 1977

Po štirih letih neverjetnega uspeha, ki je sledil izdaji prvega albuma, je skupino doletela tragična nesreča. 20. oktobra leta 1977. Skupina je bila udeležena v letalski nesreči, med potovanjem s koncerta na koncert.
Tragična nesreča se je zgodila v zvezni državi Misisipi po spodletelem poizkusu pristanka v sili.

Tragična nesreča je ustavila delovanje skupine, a vendar so se desetletje pozneje preživeli člani skupine odločili narediti spominsko turnejo. V vlogi pevca pa se je preizkusil brat Ronnieja Van Zanta: Johnny.
V novi zasedbi je skupina izdala še 9 albumov, na svojo zadnjo turnejo pa so se odpravili leta 2018.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Lynyrd Skynyrd