Trenutno se predvaja:
Maribor -3
6. november 2018 ob 07:28 Maribor Glasba

Queen: Bohemian Rhapsody s frekvenc na platno

Glasbeni radiogram smo posvetili britanski rokovski zasedbi Queen
Freddie Mercury (na sliki ni on, ampak Rami Malek!) ni bil samo pevec z markantnim glasom, pač pa tudi avtor nekaterih največjih uspešnic skupine, kot so Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don’t Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love in We Are the Champions. Prijatelji iz šolskih klopi so se v skupino zbrali leta 1970, 21 let pozneje pa jih je (začasno) razdrla Mercuryjeva prezgodnja smrt. Foto: IMDb

V kinematografih so pred nekaj dnevi začeli vrteti film Bohemian Rhapsody. Biografski film o skupini Queen in pevcu skupine Freddieju Mercuryju.

Skupino, ki je svojo glasbeno pot začela pisati leta 1970, so sprva navdihovali glasbeni žanri kot so progresivni rock, hard-rock in heavy-metal, sčasoma pa so se usmerili v bolj radiu prijazne žanre in ustvarili hite, ki so še danes stalnica radijskih valov.

Film, ki ga je na začetku režiral Bryan Singer, pozneje pa je omenjeno vlogo prevzel Dexter Fletcher, govori o nastanku in razvoju skupine vse do znamenitega nastopa na »Live Aid« dogodku leta 1985.

Rapsodija, ki je premikala meje

Bohemian Rhapsody, je ena najbolj znanih rokovskih pesmi, ki je bila ob izidu leta 1975 na vrhu britanskih lestvic kar devet tednov. Pesem je postala hit kljub svoji nenavadnosti. S slabimi šestimi minutami trajanja namreč krepko presega radijske norme o dolžini pesmi. Za svoj čas je nenavadna, a vseeno genialna. Pesem je, bolj kot popularne pesmi, podobna suiti. Nima refrena, ki je značilen, lahko bi rekli celo nujen del popularnih pesmi. Tako kot pesem, je ikonski tudi videospot, ki je po mnenju britanskih glasbenih navdušencev celo najboljši videospot vseh časov.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu:

Robert Levstek

Nazaj na vrh