Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Stevland Hardaway Morris, se je rodil 13. maja leta 1950. Kmalu po rojstvu je oslepel, a ga to ni ustavilo, da bi unovčil in razvil svoj neverjetni glasbeni talent. Bil je nekakšen čudežni deček, zato se ga je prijel vzdevek Little Stevie Wonder.

Stevie Wonder je z rosnimi enajstimi leti prišel pod okrilje založbe Tamla records, bolje poznano po imenu Motown records. Njegov prvi single Fingertips se je leta 1963 uvrstil na lestvico Billboard hot 100, in tako je ameriški glasbenik postal najmlajši izvajalec, ki je dosegel vrh te lestvice.

Umetniška svoboda in priložnost sodelovanja z izkušenimi glasbeniki

Za mladega talentiranega glasbenika je okrilje založbe Motown pomenilo veliko umetniško svobodo, ter ob enem priložnost sodelovanja z izkušenimi glasbeniki. To priložnost je Stevie dobro izkoristil in v prvih desetih letih profesionalne glasbene kariere izdal kar 14 studijskih plošč, v teh letih pa se je uveljavil ne le kot avtor in izvajalec, ampak tudi kot producent.

26 studijskih albumov in 25 prestižnih nagrad Grammy

Stevie Wonder je v svoji bogati karieri izdal kar 26 studijskih albumov, prejel je tudi 25 prestižnih ameriških glasbenih nagrad Grammy, za svoje delo pa je kar na dveh ameriških univerzah prejel častni doktorat. Ključen uspeh je Stevie Wonder dosegel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je začelo tako imenovano klasično obdobje njegovega ustvarjanja. Na skladbah iz tega obdobja lahko slišimo značilno mojstrsko obvladovanje klavineta.

Prisluhnite celotni oddaji Glasbeni radiogram!

Glasbeni radiogram: Stevie Wonder