Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Nenaden srčni zastoj je namreč eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah. Vsak dan v povprečju štirje ljudje doživijo srčni zastoj. Veliko preveč pa je tistih, ki zaradi srčnega zastoja umrejo, ker jim očividci ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili.

O oživljanju in uporabi defibrilatorja smo se pogovarjali z Romanom Zakškom, izvajalcem predstavitev temeljnih postopkov oživljanja, med drugim za Policijo, Civilno zaščito, Fakulteto za varnostne vede v Ljubljani in Aljažem Piškom vodjo projekta Za Življenje.

''Z obeleževanjem tega dne želimo pri ljudeh vzpodbuditi pomen znanja temeljnih postopkov oživljanja ob nenadnem srčnem zastoju,'' razlaga Zakšek.

Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti tudi pri nas. ''Vsako leto doživi srčni zastoj povprečno 1600 ljudi. Malo jih preživi, ker jim očividci, ki si najpogosteje družinski člani, sodelavci, prijatelji ne znajo pomagati,'' poudarja Zakšek in dodaja, da bi njihovo življenje lahko rešili s pravočasno izvedenimi temeljnimi postopki oživljanja.

Aljaž Pišek, bodoči zdravnik in vodja projekta Za Življenje pa pravi, da se ozaveščenost o pomenu nudenja prve pomoči veča. ''Pomembno se je zavedati, da nas defibrilator sam vodi skozi postopke oživljanja, nam daje točna navodila kako se oživlja in tudi ritem po katerem moremo stiskat prsni koš,'' še poudarja Pišek.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili o tem, zakaj se ljudje bojimo oživljati, kako daleč je lahko defibrilator, da je še v naši bližini ter predstavili smo tudi celoten postopek oživljanja, ki ga bi moral poznati vsak izmed nas.