V današnjem času se znanja ročnih del, od pletenja, kvačkanja, peke dobrot ter mnogo drugih, prenašanjo predvsem na podeželju. Za to se lahko predvsem zahvalimo društvom kmečkih žena, ki ostajajo zakladnica znanj, vezanih na tradicionalna ročna dela in obrti, ki so se v preteklosti razvila na podeželju.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Začetki delovanja Društva kmečkih žena in deklet Lenart segajo v leto 1985, ko so se žene in dekleta iz krajevne skupnosti Lenart udeležile prvega tečaja za nosilce turistične dejavnosti na kmetiji. V društvu je trenutno včlanjenih nekaj več kot 30 članic, vse se aktivno vključujejo v programe.

Foto: www.mojaobcina.si
Foto: www.mojaobcina.si

Jožico Kramberger, ki je obenem tudi predsednica društva, smo vprašali kaj vse potrebujemo, da pripravimo gibanico. Sedaj ko imamo vsi čas, #ostanidoma, si jo lahko pripravimo tudi v "navadnem" pekaču: "V teh dneh, ko so otroci doma in si zaželijo nekaj sladkega, jim lahko pripravimo gibanico." Po besedah gospe Kramberger potrebujemo naslednje: "Pol kilograma gladke moke, noževo konico kvasa, malo mlačnega mleka, sol in štiri žlice belega olja. To so sestavine, ki jih ima vsak doma. Za nadev potrebujemo pol kilograma skute, jajco in sladkor."

V Društvu kmečkih žena in deklet Lenart predvsem skrbijo, da domače jedi, kot je gibanica, ne manjkajo na mizah in na tak način stari recepti ne tonejo v pozabo. Z dobrotami popestrijo marsikatero prireditev. Jožica Kramberger, predsednica omenjenga društva za konec pravi: "Veliko nam pomeni tudi druženje in udeleževanje na raznih prireditvah, ki jih prirejajo druga društva ali Zveza kmetic Slovenije."

Da vam bo gibanica uspela, prisluhnite posnetku.