Nekaj jutranjih minut smo namenili tudi Kulturno umetniškemu društvu Študent iz Maribora, ki v svoje vrste vabi nove člane. Zanimalo nas je, kako v Akademski folklorni skupini plešejo v teh, posebnih časih? Podpredsednik skupine Mitja Marin je bil gost našega voditelja Kristijana Šmida.

"Beležimo 56. sezono, od leta 1964 se že kulturno udejstvujemo v Mariboru, tako da smo v bistvu eno najstarejših kulturnih društev na tem področju," je povedal Marin. Člani so slovensko folkloro v vseh letih delovanja skupine predstavili v različnih državah sveta. Akademska folklorna skupina Študent šteje nekje 120 aktivnih članov, torej plesalcev.

Kako se pleše v teh časih zdaj?
"Uradno sezono smo začeli v prejšnjem tednu, izvedli smo ravno en teden vaj, zdaj pa smo žal glede na ukrepe in smernice morali vaje do nadaljnega prekiniti," je povedal Marin.

Kaj je tako posebnega pri folklori je zanimalo Kristijana?
"Po mojem je tukaj zelo pomemben faktor druženje in, da smo po naravi vrsta ljudi, ki se zelo rada veseli in skupaj potuje po svetu. Na nek način ogromno preživimo skupaj, folklora ti postane druga družina."

Nedavno so pripravili so tudi avdicijo, ampak v teh časih seveda povsem spremenjeno. "Do zadnjega smo čakali, če bomo lahko avdicijo sploh uvedli. Žal smo morali vse odpovedati, smo pa podatke zainteresiranih zbrali po elektronski pošti. Ko bomo lahko začeli z rednimi vajami, bomo vse kontaktirali in se dogovorili za termine," še dodaja Marin.

Kakšen je pogoj, da se jim lahko pridružite?
"Zajemamo tri sekcije, to je otroška skupina, odrasla, ki predstavlja dijake in študente in veteranska skupina. Če spadaš v eno izmed teh treh kategorij, se nam lahko pridružiš našemu folklornemu društvu. Sprejemamo pa tudi glasbenike, saj je brez glasbe težko plesati."