Foto: Radio Maribor/Facebook profil Ukulele Traveler
Foto: Radio Maribor/Facebook profil Ukulele Traveler

V Slovenijo ga je pripeljala ljubezen. Najprej je živel v Prlekiji, pred kratkim pa se je z družino preselil v Maribor. Prihaja iz Peruja, iz majhnega mesta blizu Machu Pichu Cusko Peru. Te kraji so najbolj znani po ostankih predkolumbijskega inkovskega mesta, ki ležijo na visokem gorskem grebenu.

Začnimo z glasbo. Kdaj ste se navdušili nad glasbo? Kaj vas navdihuje?

“Moje življenje je že od nekdaj polno glasbe. Ulični glasbenik sem postal pred tremi leti. Predtem sem se že okoli 15 let ukvarjal z glasbo. Bil sem lastnik bara, kjer smo predvajali rock glasbo in tako imenovano indie glasbo, glasbo neodvisnih avtorjev. Imel sem tudi studio za glasbene vaje. Tudi tehnik sem bil na različnih koncertih. Pred tremi leti pa sem začel igrati na ukulelo. To je majhno glasbilo, ki ga je enostavno prenašati naokoli. In tako sem končal kot ulični glasbenik, s svojo ukulelo potujem po svetu.”

Že vaše Ukulele traveler ime nam pove, da veliko potujete. Kje vse ste bili?

“Zadnjič sem razmišljal in ugotovil, da sem prepotoval že več kot 25 držav. Moje sanje niso bile, da bi igral ukulelo na ulici. Želel sem potovati. Ugotovil sem, da če igram na ulici, lahko potujem in hkrati ne zapravim veliko denarja. In tako se je vse začelo. Sem pa potoval vse od Švedske, Danske, Nemčije, skoraj po celi Evropi. Začel sem zelo preprosto. Jaz, ulica in moja ukulela. Zdaj imam boljšo opremo, imam boljšo ukulelo, mikrofon in ojačevalec.”

Zakaj ulica?

“Zaradi denarja. Ne ne, šalim se. Zame je igranje na ulici ena sama zabava. Spoznavam nove ljudi. Vsak dan se kdo ustavi in mi pove kaj zanimivega. No, včasih me nagovorijo tudi čudni ljudje. Ker sem zelo klepetav, pogosto zapravim veliko časa za pogovarjanje. Namesto da bi igral, se pogovarjam in tako tisti dan ne zaslužim veliko. A kaj za to, sem se pa zabaval. Na koncu je pomembno to, da uživaš.”

Po mestnih središčih se sprehaja veliko ljudi. Imate kakšne zanimive prigode?

“Ne vem, veliko je zgodb. Zabavno je, ko ljudje pridejo in zaplešejo. Predvsem, ko zaigram kakšno latinsko glasbo, kot so skladbe La bamba, Despacito, Echame la culpa, ljudje pridejo in zaplešejo."

Kako izberete mesto in lokacijo, ker boste igrali?

“Ulična glasba ni nekaj novega, tega nisem začel jaz. Že v osemdesetih je veliko Perujčanov igralo na ulicah. To je tradicija. Veliko ljudi poznam, ki igrajo na ulicah. Smo zelo povezani, pogosto si delimo informacije, kje igrati, kje najti ugoden hostel. Povedali so mi, da je Maribor odlična lokacija za igranje na ulici, da so tukaj ljudje spoštljivi in imajo radi tako glasbo. Kam grem, se odločim tudi na podlagi tega, kam želim potovati, kaj si želim ogledati.”

Zakaj Maribor? Kakšna je vaša izkušnja v Mariboru?

“V Maribor sem se preselil pred nekaj tedni. Maribor je super. Dva dni lahko igram tu v centru, potem naslednji dan se lahko usedem na vlak ali si poiščem prevoz in sem v eni uri že v Gradcu, Ljubljani ali Zagrebu. Maribor ima namreč odlično lokacijo. Ljudje tukaj imajo radi umetnost. Pogosto, ko igram na ulici pred barom, pride do mene kakšen natakar in mi ponudi pijačo. Take pozornosti mi dajejo občutek, da ljudje cenijo, to kar počnem. Menim, da je Maribor mesto, kjer sem bil lepo sprejet. Bom pa še vedno potoval in igral v drugih mestih. V zadnjem mesecu sem igral tudi po drugih krajih v Sloveniji, kot sta Bled in Kranj. Ker to je to kar jaz počnem - potujem in igram.”

Reportaži lahko prisluhnete tukaj: