Foto: Radio Maribor/Anja Urek
Foto: Radio Maribor/Anja Urek

Jesen je že globoko zakorakala v naša življenja in s tem tudi krajši dnevi in nižje temperature. K vsemu temu lahko pripišemo tudi otvoritev sezone pitja čaja.

Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha. Grm čajevca lahko najpogosteje najdemo na Kitajskem, v Indiji, Bangladešu, Pakistanu, Republiki Koreji, na Šrilanki in Tajvanu. Slovenci pa večinoma dan začnemo s kavo in ne s čajem, zato lahko rečemo, da smo večji kavoljubci. To pa lahko pripisujemo tudi tempu življenja, ki nam čez dan le redko dopušča čas, da v miru popijemo tudi čaj. Kot zanimivost povprečno pitje čaja traja od 45 pa vse do 1,5 ure.

O čaju smo se pogovarjali z lastnikom čajnice Čajek v Mariboru, Bernardom Šiškom.
''Slovenci spijemo ogromno čaja, vendar iz zdravilnih vzrokov. Pravo pitje čaja, kot ga poznamo iz drevesa čajevca, pri nas ni tako razširjeno. Najbolj se je prijela angleška navada pitja čaja in sicer, da si skuhamo liter čaja in ga nato počasi pijemo,'' razlaga Šiško.

Pitje čaja je prav posebno doživetje in pomembno je vedeti, da pravi čaji vsebujejo veliko več teina, ki je podoben kofeinu, zato lahko vpliva na naš krvni pritisk in srčni utrip.
''Mariborčani pa vedno bolj posegajo po zeliščnih in ajurvedskih čajih, kar je odraz kulture zdravega življenja,'' dodaja Šiško.

V sezoni gripe, prehladov in drugih virusnih obolenj so čaji še vedno nepogrešljiv napitek, ki pogosto pomaga pri izboljšanju našega počutja. Pri tem pa še vedno najpogosteje uporabljamo čaj v vrečkah. Mnogi opozarjajo, da iz čajnih vrečk ne pijemo pravega čaja in da so vrečke strupene. Šiško pa pri tem razlaga: ''Pri nas prodajamo velike čajne vrečke, ki so podobne malim. Pomembno je, da so vrečke papirnate. Kvalitetna čajna vrečka ni škodljiva.''

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili tudi o tem, kako ločimo dober čaj od slabega in kateri čaji so pomembni pri krepitvi imunskega sistema.