Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V torkovem jutru se nam je pridružil Darko Daljević, inštruktor varne vožnje pri AMZS. Z jutranjim voditeljem Kristijanom Šmidom sta spregovorila o kulturi voznikov v prometu in o začetku šole in otrocih v prometu.

Kultura vožnje v prometu nasploh se izboljšuje, smo izvedeli ob poslušanju jutranjega programa. Vendar tudi na AMZS redno poudarjajo, da naj pazimo drug na drugega in smo strpni v prometu.

Prvi teden šole je minil mirno. "Voziti moramo z večjo previdnostjo, predvsem v okolici šol, šolskih poti. Otroci so igrivi, ne poznajo strahu pred avtomobilom. Otroke lahko hitro kaj zmoti, zato bodimo previdni," je povedal Daljević.

Sicer pa smo lahko v jutranjem programu izvedeli tudi, da vozniki v prometu vse prevečkrat ne uporabljajo smerokazov. Bodisi zato, ker nimajo nikogar za seboj ali pa se jim enostavno ne ljubi, vendar zadeva ni tako enostranska. Vsako spremembo smeri je namreč treba pravočasno nakazati. "Ni dovolj, da ko zavrtimo volan, šele takrat aktiviramo smernik. V tem primeru smo že prepozni. Na izpitni vožnji bi to bila negativna ocena, v praksi pa je seveda takšno početje hudo narobe. Če vem, kam grem, moram to pravočasno nakazati. Smerniki so zelo pomembni tudi za pretočnost prometa v krožiščih," je za jutranji program povedal Darko Daljević.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: