Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Ste vedeli, da je koža eden izmed največjih organov našega telesa? Pokriva celotno zunanjo površino telesa in tako predstavlja obrambo pred zunanjimi dejavniki. Trenutne razmere pa so do našega največjega telesnega organa zelo neprizanesljive oziroma do predvsem izpostavljenih delov, kot so roke in obraz.

O pravilni higieni rok in o izogibanju dotikanja obraza smo v preteklih tednih in mesecih slišali že veliko. Res pa je, da so prav naše roke vsak dan domovanje številnih virusov in bakterij, zato nas stroka opozarja na pomembnost rednega umivanja in razkuževanja rok. Neprijetna posledica upoštevanja higienskih ukrepov pa je, da razkužila za roke ob pogostosti uporabe lahko izsušijo kožo.

Katarina Trčko, dr. medicine, ki je specialistka dermatovenerologije, pravi: ''O zdravi oziroma dovoljeni meri razkuževanja ne moremo govoriti. V trenutni situaciji je umivanje rok z milom in vodo zelo pomembno pri preprečevanju prenosa okužbe. Če milo in voda nista dostopna, svetujemo razkuževanje rok z razkužilom,'' pravi Trčkova.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem so med drugim predstavljene posledice, ki jih razkuževanje pušča na naši koži.