Foto: Radio Maribor/Anita Kovačič Čelofiga
Foto: Radio Maribor/Anita Kovačič Čelofiga

Ker se dostikrat premalo zavedamo, kako pomembno funkcijo opravljajo policisti, smo se odpravili na teren in dan preživeli med njimi ter spoznali različne oblike policijskega poklica.

V Sloveniji imamo dve Policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov in ravno ena je v Kamnici, kjer se je začela naša pot. V Mariboru poklic policista konjenika opravlja šest policistov, ki imajo na voljo osem konj. Eden izmed policistov konjenikov, s katerim smo se pogovarjali, je Matjaž Novak, ki to delo opravlja že dvanajst let: ''Policisti ne vemo, kaj se bo zgodilo na terenu in vsaka situacija je specifična. S konji najpogosteje delamo na meji in na raznih prireditvah ter demonstracijah. Je pa poklic policista konjenika eden izmed najlepših poklicev v policiji,'' poudarja Novak.

Pot pa smo iz Maribora nadaljevali v smeri proti Ptuju. Med potjo smo se ustavili pri policistih prometnikih, ki so na avtocesti opravljali nadzor prometa. Govorili smo s pomočnikom komandirja postaje prometne policije Maribor Antonom Vinkom: ''Delo policista prometnika je specifično, saj izvaja nadzor prometa. Ogledi prometnih nesreč pa zajemajo tudi stabilno psihično stanje,'' je povedal Vinko.

Dan s policisti pa smo zaključili na Policijski postaji Ptuj in sicer pri komandirju Aleksandru Lubeju. ''Poklic policista je izredno lep poklic. Temeljno poslanstvo, pomagati ljudem, ti daje notranje zadovoljstvo. Med delom opravljamo tudi naloge drugih poklicev, kot so naloge zdravnikov, socialnih delavcev, duhovnikov in učiteljev,'' poudarja Lubej.

Vabljeni k poslušanju pogovora in ogledu videoposnetka.