V jutranjem programu je bil gost Jasmine Bauman direktor Doma pod gorco Gregor Židon. Foto: Radio Maribor
V jutranjem programu je bil gost Jasmine Bauman direktor Doma pod gorco Gregor Židon. Foto: Radio Maribor

V mariborskem Domu pod gorco se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. "Zaposleni v domu negujemo pristnost, domačnost, nenazadnje to narekuje tudi naš slogan "v sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi" - in to zagotovo smo," je povedal Gregor Žigon, direktor omenjenega doma.

"Tako stanovalci kot tudi zaposleni smo ponosni, da smo dobro prestali epidemijo. Imeli smo tudi zelo stroge ukrepe. Dejstvo je, da nas je covid 19 vse skupaj presenetil, ne samo nas, ampak ves svet, morali smo se prilagoditi. Nekaj nas je tudi naučilo, bolj smo se povezali, tudi ekipa zaposlenih je stkala bolj pristne stike s stanovalci," je za jutranji program povedal Gregor Žigon.

Stanovalcem so sicer najbolj manjkali stiki s svojimi najdražjimi, vendar je ekipa zaposlenih v domu poskrbela za to, da so se povezali s pomočjo tehnologije. Aktivnosti v domu pa so prilagodili glede na dane razmere. "Potekalo je ogromno aktivnosti, ki jih bomo tudi v bodoče prakticirali, kot recimo telovadba na balkonu, razne aktivnosti na hodnikih …" Jutri, v soboto, bi sicer dom imel dan odprtih vrat, vendar letos zaradi varnostnih ukrepov dogodka ne bo. "Mogoče bomo prestavili na jesen, v tem trenutku je nemogoče karkoli napovedati," je še povedal Žigon.

Sicer pa ukrepi v domu ostajajo še naprej. Po sproščanju ukrepov so se sistematično lotili počasnega popuščanja. "Zdelo se nam je prav, da ne hitimo. Pri nas obiski potekajo tako, da svojcem izmerimo telesno temperaturo, izpolnijo izjavo, da v zadnjih 14-ih dneh niso bili bolni, od tega tedna pa predhodna najava obiskov ni več potrebna,« je še izpostavil Židon.

Priporočajo, da na obisk hodi po ena zdrava oseba, kajti obisk je zaenkrat omejen na 30 minut. Sicer pa je v domu odprta tudi kavarnica, ki so jo stanovalci močno pogrešali. V domu pa so nedavno začeli tudi s sprejemanjem novih varovancev.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: