Ob torkih zjutraj lahko odslej prisluhnete naši novi akciji, ki smo jo poimenovali Zdrav jedilnik. V času koronavirusa smo morda še bolj primorani razmišljati o našem imunskem sistemu in prehrani. Žal pa vedno ni časa za to. Zato smo se jutranjiki odločili, da vam ponudimo nekaj konkretnega. Prihodnjih nekaj torkov bomo podrobneje spoznavali, kaj je zdrava in uravnotežena prehrana in na konkretnih primerih jedilnikov prikazali, kaj to pomeni v praksi.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pri tem nam bo pomagala Nataša Vidnar iz Centra za krepitev zdravja ZD Maribor. Prvi torek smo namenili predvsem spoznavanju zdrave prehrane. "Zdrava in uravnotežena prehrana je red in disciplina v prehrani. To pomeni, da upoštevamo razmerje 80/20, kar pomeni da se 80 odstotkov stvari držimo, 20 odstotkov pa grešimo. Ničesar ne prepovedujemo, ampak moramo biti telesno dejavni. Če se bomo zdravo prehranjevali in, če ne bomo telesno dejavni, ne bo rezultatov. Mogoče se bomo boljše počutili in izgubili kakšen kilogram, ampak bomo kasneje na dolgi rok pridobili nazaj," poudarja Vidnarjeva.

Uteho ponavadi iščemo v sladkih in slanih rečeh, kadar se recimo podamo na kakšno dieto in se nam po domače, začne »luštati« določene hrane. Vidnarjeva diet ne priporoča, saj je zelo težko biti motiviran. "Upoštevati je treba prehransko piramido, najmanj 3 ali še boljše 5 obrokov dnevno. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in pa kot rečeno telesna dejavnost 150 minut na teden ali pa pol ure na dan. 6 tisoč korakov minimum, za izgubo telesne teže pa najmanj 12 tisoč korakov."

Zelo pomembno je, da imamo obroke. "Konkretno, ko se zbudimo, moramo dati nekaj v usta. Ali je to malo kruha, ena žemljica, jabolko... Zraven popijemo tudi kozarec vode. Zjutraj je priporočljivo začeti s sadjem. Zvečer po 17. uri pa ni dobro jesti sadja. Malica pomeni npr. en jogurt in sadje. Dodamo lahko ovsene kosmiče, ki nam bodo dali sitost. Če pojemo samo jogurt in sadje, bomo čez eno uro lačni. Za malico priporočam tudi polnozrnato štručko, kos ovsenega ali pirinega kruha. Kosilo je lahko tudi en sendvič, če nimamo časa. To pomeni npr. dva kosa kruha, 3 rezine puranjih prsi in zraven ena paprika. Ko pridemo domov, pa topel obrok. Namreč marsikdo ima kosilo in večerjo združeno, saj ljudje pozno prihajajo domov. Zvečer pa si lahko privoščimo kakšen kozarec toplega mleka, kar se priporoča tudi za osteoporozo, ali pa solato s piščancem."

2 do 3 ure pred spanjem se priporoča lahek obrok za lažje spanje. Prihodnji torek nadaljujemo, vabljeni pa, da današnjemu pogovoru prisluhnete tukaj: