Jajčka oz. omleto lahko pripravimo večkrat na teden. Foto: MMC RTV SLO
Jajčka oz. omleto lahko pripravimo večkrat na teden. Foto: MMC RTV SLO

V današnjem jutru smo nadaljevali z akcijo Zdrav jedilnik z Radiem Maribor. Gostja voditelja Kristijana Šmida je bila Nataša Vidnar iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor. Govorila sta o otroškem zajtrku in malici v službi.

Vidnarjeva je poudarila, da je treba motivirati otroke, da gredo ven, da so telesno dejavni. Zelo pomembno pa je tudi, da jedo zajtrk. "Zdaj še v tem obdobju veliko bolj. Otroci hodijo bolj pozno vstat in pozno vstajajo. Velikokrat otroci pozabijo zajtrkovat, ker imajo šolske aktivnosti preko spleta, prvi obrok lahko imajo šele ob 13-ih. Otroku, če nismo doma, nastavimo hrano zjutraj na mizo, da bodo jedli. Zajtrk naj bo tudi raznolik."

Raznolik zajtrk pomeni, da imamo več različnih možnosti in kombinacij. "Jajčka oz. omleto lahko pripravimo dvakrat do trikrat na teden. Jajčka so koristna, imajo encime, ki jih telo potrebuje. Lahko naredimo trdo ali mehko kuhano jajce, tudi poširano. Če pa jo pečemo, jo pečemo na malo maščobe. Zelo priporočljiva kombinacija, kjer otroci dobijo zelenjavo in nekaj mlečnega pa je jajčna omleta. Torej, da v jajčko vmešamo sir, papriko, rukolo, paradižnik. To je obilnejši zajtrk, ki da energijo za dve do tri ure in kos polnozrnatega kruha. Ne pa vsak dan bele žemljice. Zraven ne pozabimo na kozarec vode že zjutraj, ogret na sobno temperaturo. Priporočam tudi kozarec toplega mleka. Še poseben poudarek: otroci v današnjem času zaužijejo premalo mleka in mlečnih izdelkov. Nujno pa to potrebujejo zaradi kalcija, ki se nalaga v kosti. Z gibanjem zunaj na soncu je to zelo dobra preventiva v starosti za preprečevanje osteoporoze," pove Vidnarjeva.

Otroci imajo seveda radi kosmiče. "Kupimo ovsene ali koruzne kosmiče, dodamo kozarec mleka in narežemo sadja. Čokoladni kosmiči namreč vsebujejo veliko sladkorja. Lahko tu in tam ampak ne vsak dan. Npr., ko je sezona jagod, lahko kombiniramo s kokosom, ovsenimi kosmiči, dodamo jogurt ali toplo mleko. Otroci potrebujejo v obdobju rasti in razvoja 1500 mg kalcija in, da pridemo do tega pomeni, da morajo otroci spiti zjutraj 2 deci mleka in tudi za večerjo. Vmes čez dan pa pojesti en navaden jogurt."

Kristijan in Nataša sta v drugem delu pogovora klepetala tudi o tem, kaj jesti za malico v službi. "Najboljša malica je jabolko, polnozrnata žemljica - not damo 2 do 3 rezine puranjih prsi in ne pozabimo na zelenjavo; ali kakšen list solate, papriko … Zraven v službi imejte stekleničko vode, ker sicer pozabimo pit. Če le lahko, si vzemite 15 minut in pojejte zdravo malico, lahko tudi navaden jogurt, dodajte sezonsko sadje in dve žlički ovsenih kosmičev. Zraven pa kakšna graham žemljica. Bel kruh naj se znajde v 20 odstotkih."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: