Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razmere v osrednji enoti Mariborske knjižnice so kritične: vlažni zidovi in dotrajana električna napeljava ogrožajo tako knjige kot obiskovalce in zaposlene. Na mariborski občini so medtem oblikovali delovno skupino, ki se ukvarja s projektom nove knjižnice na Rotovškem trgu, pri tem pa zagotavljajo, da so obljubljena državna sredstva za novogradnjo še vedno zagotovljena.

V Mariborski knjižnici je ta teden prvič po več letih nekaj več optimizma: sestala se je namreč delovna skupina za novo knjižnico na Rotovškem trgu, ki jo je imenoval župan. V njej so predstavniki občine in knjižnice.

Optimizem pa spremljajo nova opozorila o katastrofalnih razmerah v dotrajani rotovški knjižnici. "Razmere so kritične. Zidovi so vlažni, električna napeljava je praktično nefunkcionalna," poudarja direktorica Dragica Turjak.

Ker sprotnega vzdrževanja ni bilo, so dotrajane tudi druge instalacije. Zato bi že zdaj najbolj ogroženo gradivo preselili v nadomestne prostore, ki bodo potrebni med gradnjo, in upajo, da jih bo občina čim prej našla.

Podžupanja Alenka Iskra pojasnjuje, da arhitekti še vedno dopolnjujejo projekt, izbran pred leti, in da bo pripravljen predvidoma januarja. Z njim bodo pri ministrstvu za kulturo kandidirali za sredstva, ki po besedah podžupanje niso pod vprašajem.

O tem, kolikšen delež naj bi prispevalo ministrstvo, Iskra ne želi govoriti, o celotnem strošku projekta pa upa, da bo po novelaciji ostal v predvidenih okvirjih – okoli 15 milijonov evrov.
Na ministrstvu so pojasnili, da dokler ne bodo pripravljene vse strokovne podlage, v proračunu ministrstva za kulturo ne morejo načrtovati sredstev za mariborsko knjižnico.