Foto: Oglasno sporočilo/Večer
Foto: Oglasno sporočilo/Večer

22. nagrado Bob Leta, ki jo časnik Večer po izboru javnosti podeljuje za najboljšo izjavo minulega leta, so tokrat zaradi znanih razlogov namesto v polni gledališki dvorani podelili v spletnem prenosu. Namesto razkošnih odrskih nastopov in žive glasbe se je za razvedrilo gledalcev pred domačimi zasloni pred kamero potrudil dramski igralec Jurij Drevenšek.

Jurij Drevenšek se je uvodoma dotaknil največjih tegob minulega leta in izrazil tudi nekaj optimizma:

"So se tudi dobre stvari dogajale: Roglič, Pogačar ... Dobro, ajde, v glavnem je bila korona. Najbolj vesel sem pa, da se je kljub vsemu, kar se je dogajalo, izkazalo, da Slovenija kljub vsemu premore kar nekaj zelo bistrih ljudi z zelo bistrimi izjavami."

Nadaljeval je s prepletom satire, predlaganih izjav in posnetkov pogovorov z nominiranci. Govorili so o stanju duha, upravičenosti in posledicah različnih ukrepov, teorijah zarote, komunikaciji politikov prek družbenih omrežij in o tem, da svoboda govora zahteva tudi odgovornost. Dotaknili so se tudi raznolikosti in strpnosti do različnih ver, narodnosti in ras, pokomentirali odnos do migrantov in zajadrali tudi k pregovorni slovenski nevoščljivosti.

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik pa je izrazil pomen kakovostnega novinarstva v času krize in prebral zmagovito izjavo:

"V življenju lahko uspeš samo takrat, ko si upaš, včasih je treba tudi malo tvegati. Če nič ne tvegaš, največ tvegaš, ker ostaneš tam, kjer si."

Nagrajenec, ravnatelj mariborske II. gimnazije Ivan Lorenčič pa je pojasnil:

"Zgodovina je polna ljudi, ki so tvegali in prinesli spremembe, pa sami pri tem bili deležni kritik, nagajanj in tudi žrtev. Zato še posebej mladim večkrat o tem povem, zato ker bodo oni tisti, ki bodo odločali o naši prihodnosti. Brez tveganja, brez sprememb našega boljšega življenja in boljšega jutri ne bo."

Ob tem je poudaril pomen znanja, strokovnosti, empatije in upoštevanja drugačnosti.