Foto: LIFFe
Foto: LIFFe

30. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe tudi letos gostuje v Mariboru. Do konca festivala, 24. novembra, bo v Kinu Maribox mogoče videti izbor 20 odličnih filmov, med njimi najbolj opevan film letošnjega festivala južnokorejski celovečerec Parazit.

Jubilejni mednarodni filmski festival LIFFe bo v Ljubljani, Celju, Novem mestu in Mariboru ponudil 96 celovečernih in 25 kratkih filmov, nagrajenih na več festivalih. »Veliko je evropskih art filmov, gledalci bodo spoznali tudi daljne kinematografe, zelo močno so namreč zastopani tudi latinskoameriški in južnoameriški avtorji«, pove umetniški direktor festivala Simon Popek.

Veliko zanimanje vlada južnokorejski film Parazit, ki je v Cannes

u prejel zlato palmo. V Mariboru bo komična drama o razlikah med bogatimi in revnimi v Južni Koreji na programu jutri, v soboto ob 20.00 uri, dve uri prej pa bo na ogled odlična skandinavska koprodukcija Konje krast, ki jo je režiral Hans Petter Moland. Film je na letošnjem Berlinalu prejel srebrnega medveda za umetniški prispevek.

Liffe predstavlja tudi nekaj slovenskih filmov. Med njimi so Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in dva dela nove serije Jezero Matevža Luzarja in Klemna Dvornika v produkciji RTV Slovenija, ki pa ju v Mariboru ne bo mogoče videti. »Filmski festival ima po treh desetletjih stalno občinstvo, kar me zelo veseli, prav občinstvo je namreč največji kapital festivala« še pove Simon Popek.

Liffe v Mariboru ponuja nocoj ob 18.00 uri islandski film Mleko, ob 20.00 pa uspešnico Moj najboljši profil z Juliette Binoche, ki igra profesorico v srednjih letih, ujeto v svet družbenih omrežij.