Foto: Radio Maribor/SNG MB
Foto: Radio Maribor/SNG MB

V mariborskem gledališču bodo ob 20. uri slovesno podelili Borštnikov prstan letošnjemu dobitniku igralcu Petru Boštjančiču in uprizorili načrtovano otvoritveno predstavo Plameneča voda Hrvaškega narodnega gledališča z Reke. To pa bo tudi zadnji dogodek letošnjega, 55. festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru.

55. Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru je odpovedano. Vodstvo festivala je zahtevno in odgovorno odločitev sprejelo zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državi in posledično širjenja okužb med člani igralskih ansamblov v soglasju z Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor. Tekmovalni program festivala tako ne bodo uprizorili in ga umeščajo v prihodnje leto.

» Nadaljevanje izvajanja programa v takih okoliščinah bi bilo povezano s številnimi tveganji, hkrati pa bi zaradi odpovedi nekaterih predstav porajalo tudi dileme o verodostojnosti letošnjih festivalskih nagrad. Kljub naši zavezanosti in odločnim prizadevanjem za izvedbo festivala v zahtevnih okoliščinah, smo bili primorani sprejeti resnično težko odločitev in izvedbo tekmovalnega dela festivala preložiti na prihodnje leto. Delimo skupno usodo slovenskih gledališč in skupaj bomo počakali, da epidemija izgubi svojo paralitično moč. Želimo si, da bi ta prekinitev trajala le kratko in da bo učinkovita, sedaj je potrebno poskrbeti za najranljivejše," je ob tem povedal Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje.

V Veliki dvorani SNG MB bodo ob 20. uri slovesno podelili Borštnikov prstan letošnjemu dobitniku igralcu Petru Boštjančiču. Uprizorjena bo tudi načrtovana otvoritvena plesna predstava Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca iz hrvaške Reke. To pa bo tudi zadnji dogodek letošnjega, 55. festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru.