Trenutno se predvaja:
Maribor -1
7. marec 2018 ob 07:57 Maribor Novice

Arhitektonske in druge ovire za invalide se postopno odpravljajo

V Svetu invalidov Mestne občine Maribor med drugim opozarjajo na neprilagojenost javnih stranišč invalidom
Invalidski voziček
Invalidski voziček Foto: Pixabay

Arhitektonske in druge ovire za invalide se v Mariboru postopno odpravljajo, a kljub temu je treba še marsikaj postoriti, ugotavljajo v Svetu invalidov Mestne občine Maribor. Mariborska občina je sicer že skoraj deset let vključena v projekt Občina po meri invalidov, v veljavi pa je akcijski načrt za izboljšanje enakih možnosti za invalide v občini med letoma 2015-2021.

Mariborski mestni svetniki so na zadnji seji obravnavali poročilo o realizaciji akcijskega načrta za preteklo leto. Nekaj nalog je bilo izvedenih, vsi skupaj pa si moramo še naprej prizadevati za boljšo kakovost življenja invalidov v občini, ugotavljajo v Svetu invalidov. Predsednik sveta Milan Kotnik: "Veliko težav smo rešili, odpravili smo kar nekaj arhitekturnih ovir, kot so npr. klančine. Pridobili smo tudi nekaj finančnih sredstev na podlagi javnih razpisov, ki so namenjena za socialne programe v društvih, za ohranjevanje zdravja, za športne programe ..."

Lani so bili med drugim uvedeni brezplačni prevozi za invalide v javnem potniškem prometu in s Pohorsko vzpenjačo. Izvaja se nadzor nad neupravičenim parkiranjem na parkirnih mestih za invalide in nabavljajo se prilagojeni avtobusi. "Naredili smo ogromno, hkrati pa nas še kar nekaj reči žuli. Naj med drugim izpostavim javna stranišča, ki bi jih bilo treba urediti oziroma prilagoditi invalidom," je še povedal predsednik sveta invalidov Milan Kotnik in dodal, da bi bilo treba urediti tudi javna stranišča v stavbi Mestne občine Maribor.

Kaj konkretno je bilo postorjenega na tem področju v preteklem letu in kakšni so načrti občine za letos, pa tudi pričakovanja sveta invalidov oziroma invalidskih organizacij, pa prisluhnite tudi v današnji (sredini) Radijski tribuni ob 9.30.

Nataša Rižnar

Nazaj na vrh