Foto: SNG Maribor/Tiberiu Marta
Foto: SNG Maribor/Tiberiu Marta

V Veliki dvorani SNG Maribor se bo ob 19.30 začela nova baletna sezona s premiero baleta Pepelka na glasbo Sergeja Prokofjeva.

Jubilejno sezono ob začetku novega stoletja z novimi zvezdami bo mariborski baletni ansambel obogatil z dvema premierama, nocojšnjo uspešnico v najsodobnejši preobleki in pomladnim triptihom, vodja baleta Edvard Clug: "V smislu pomembnosti in izzivov bo enaka kot prejšnja uprizoritev, postavili smo raven baleta na zelo visok nivo. Pričakovanja so s strani publike vsako leto večja, in posredno tudi z naše strani."

Mariborski balet si je izbral pravljico, ki nagovarja otroke in odrasle, zgodbo iz sveta sanj z glasbo in gibom sodobnosti: "Dogovorili smo se, da bi za prvo premiero uprizorili Pepelko, ki je nastala v Monte Carlu s slovitim baletom iz Monte Carla. Gre za koprodukcijo z njimi in ponovno postavitev za naš ansambel."

Ob Jeanu Christophu Maiilotu so mariborsko postavitev ustvarili scenograf Ernest Pignon Ernest, avtor kostumov Jerome Kaplan in oblikovalec luči Domique Drillot. Orkester SNG Maribor bo vodil Simon Robinson, ob članih baleta bodo zaplesali dijaki Konservatorija, v glavnih vlogah pa Tijuana Križman kot Pepelka, Ionut Dinita v vlogi princa, Catarina de Meneses, Anton Bogov, Asami Nakašima, Tetiana Svetlična in Evgenija Koškina.