Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Sredi julija je vodenje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru prevzel zgodovinar, redni profesor dr. Darko Friš. Danes je na fakulteti potekala slavnostna inavguracija, ob tem pa je novi dekan izpostavil poglavitne naloge, ki ga čakajo.

Novi dekan Darko Friš pravi, da je izzivov v štiriletnem mandatu veliko. Dodaja, da je mariborska Filozofska fakulteta izjemno uspešna pri raziskovalnem delu, a da je tu še veliko rezerv: "Želimo se prijavljati na razpise več domačih in tujih projektov, saj je raziskovalna dejavnost ključna. Dobra fakulteta lahko deluje samo z implementacijo raziskovalnega dela v pedagoško delo."

Cilji so visoki, sogovornik pa ob tem izpostavlja že sedaj ugodne mednarodne merilnike uspešnosti: "V Timesovi lestvici kakovosti univerz smo se na novo ustanovljenem področju Arts&Humanities uvrstili v skupino 401+, kar je za Filozofsko fakulteto in Univerzo v Mariboru izjemnega pomena."

Ob tem je treba izboljšati tudi pogoje dela tako za študente kot tudi zaposlene, še pravi Friš. V mislih ima štiri milijone evrov vredno obnovo dotrajane zgradbe, zato se pripravljajo na energetsko prenovo, skupaj s Pedagoško fakulteto ter Fakulteto za naravoslovje in matematiko, s katerima si Filozofska fakulteta deli prostore.

Mariborska Filozofska fakulteta je namreč pred 12 leti nastala pravno formalno, a njene korenine segajo 44 let nazaj, ko je bila ustanovljena takratna Pedagoška akademija, ki je prerasla v Pedagoško fakulteto, nato pa so iz nje nastale Filozofska in Pedagoška fakulteta ter Fakulteta za naravoslovje in matematiko.