Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Okužbe s koronavirusom se širijo tudi v mariborskih domovih za starejše. V Domu Danice Vogrinec so okužbo potrdili tudi v Enoti Pobrežje, in sicer pri 19 stanovalcih. V Domu pod Gorco je bila na testih pozitivna več kot polovica stanovalcev. V Domu starejših občanov Tezno pa je število okuženih stanovalcev naraslo na 34.

Okužbo so potrdili v enem objektu Doma Danice Vogrinec na Pobrežju, pri 19 stanovalcih iz 1. in 5. nadstropja. Potem ko so jih najprej začasno namestili v bolnišnico Brežice in Terme Topolšica, jih zdaj vračajo v rdečo cono v domu, ki so jo uredili v pritličju, v prostorih fizioterapije in delovne terapije, pojasnjuje direktor Marko Slavič.

V enoti Tabor so v rdeči coni le še trije stanovalci. Skupno so okužbo doslej potrdili pri 67 od skupno 800 stanovalcev; aktivnih primerov je 21, med zaposlenimi pa 12.

V Domu pod Gorco se razmere nekoliko umirjajo, aktivnih je še 38 okužb med stanovalci, skupno pa jih je bilo doslej na testu pozitivnih kar 85 od skupno več kot 140. Okuženih je tudi 18 zaposlenih, še dva sta v karanteni. Direktor Gregor Žigon pojasnjuje, da jim pri delu pomagajo tudi študenti zdravstvene nege in fizioterapije, na pomoč je prihajal tudi zaposleni Zavoda Dornava, pomagajo tudi prostovljci.

Okužbe se širijo tudi v Domu starejših občanov Tezno, skupno so okužbo doslej potrdili pri 34 stanovalcih in 11 zaposlenih, a vsi primeri niso več aktivni.

Nobenega primera pa doslej še niso imeli med stanovalci v Senecurinem domu na Pobrežju. Proti virusu se borijo tudi z rednimi tedenskimi hitrimi testi pri vseh zaposlenih. Testirajo tudi vse novozaposlene in študente, preden začnejo delati, in s tem so že preprečili vnos v dom, saj so pri treh med njimi pravočasno odkrili okužbo.