Foto:
Foto:

Devetošolci bodo v petek in soboto na informativnih dnevih pridobivali informacije o želenih srednjih šolah. Osnovno šolo letos končuje skoraj 17.700 učencev, kar je 600 več kot lani. Kandidirali bodo lahko na skupno 23.700 vpisnih mest.

Devetošolci naj se s čim več podatki o želenem programu in šoli opremijo že pred informativnim dnevom, svetuje Dunja Petak iz Kariernega središča Maribor, med obiskom šole pa naj vprašajo vse, kar jih zanima in je pomembno: "Denimo tudi o osipu v šoli, preteklih omejitvah vpisa in o morebitnih preizkusih posebnih nadarjenosti."

Če ima devetošolec srednjo šolo že izbrano, naj vseeno v petek in soboto obišče več šol: "Večina bodočih dijakov oblikuje nek ožji izbor šol in smiselno jih je obiskati več, saj samo tako pridobijo pravi vtis o želeni šoli," še dodaja Petakova.

S šolskim letom 2019/2020 bodo na nekaterih šolah začeli na novo izvajati nekaj programov, denimo na III. gimnaziji Maribor bo prvič športni oddelek gimnazije.

Sicer pa se v zadnjih letih vpis v gimnazijske programe nekoliko zmanjšuje, povečuje pa se v programih srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja. Zadnji dan za prijave v srednje šole je 2. april.

Prav tako bodo v petek in soboto informativni dnevi tudi na fakultetah ter v dijaških in študentskih domovih.