Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Sedem mariborskih srednjih šol, ki zaradi stiske s telovadnicami pouk športne vzgoje izvajajo tudi v javnih športnih objektih, še ni podpisalo pogodb o podražitvi najemnin, ki jo želi javni zavod Športni objekti Maribor. Ravnatelji pravijo, da je nova cena nesprejemljiva, šolski minister pa odgovarja, da je sistem financiranja urejen. Kot smo izvedeli, šole javne telovadnice še uporabljajo, kljub temu, da dogovora še ni.

Po besedah ravnateljev si šole dodatnih stroškov ne morejo privoščiti, od ustanovitelja – šolskega ministrstva – pa niso prejeli zagotovil o dodatnih sredstvih. Šolski minister Jernej Pikalo je na poslansko vprašanje odgovoril, da morajo šole uporabiti dodeljen denar, če ga zmanjka, pa lahko prosijo za dodatno financiranje.

Ravnateljica Srednje elektro-računalniške šole Maribor (SERŠ) Irena Srša Žnidarič: "To težko komentiram, ker kot rečeno, šole glede na vpis in glede na program dobivamo enako količino denarja, ne glede na to, ali neka šola telovadnico ima ali nima, kar pomeni, da mi iz te vreče za te najeme porabimo bistveno več, kot šole, ki imajo svojo telovadnico, to pa posledično pomeni, da zmanjka denarja za kaj drugega."

Dodaja, je bila ob gradnji športne dvorane Lukna za šole predvidena brezplačna uporaba v dopoldanskem času, šole pa imajo tam tudi lastno opremo. Kljub temu se je cena zdaj dvignila že četrtič. Opozarja še, da od javnega zavoda še ni prejela finančnega izračuna o upravičenosti dviga cene, direktor Športnih objektov Tadej Mežnar pa pravi, da razkrivanje kalkulacij ni v navadi. Podražitev sicer uvajajo zaradi sanacije in višjih stroškov zaradi začetka kurilne sezone.
"Do zdaj je bila cena 12 evrov na uro, zdaj pa smo šli na lastno ceno 17,9 evra. To je le toliko, da se naši stroški pokrijejo. Če pogledamo naokoli, športnega objekta, niti manjše telovadnice, za takšno ceno ne dobimo. Tudi telovadnice, ki jih mi najemamo od šol, plačujemo med 45 in 65 evri na uro," pravi Mežnar.

Predstavniki ministrstva in mariborske občine naj bi se spet sestali prihodnji teden.

SERŠ bi gradil svojo telovadnico

Kot nam je povedala ravnateljica, SERŠ svojo telovadnico ima, a je za njihove potrebe veliko premajhna. Zadostuje le za tretjino potrebnih kapacitet, zato pouk izvajajo še v dvorani Lukna in v šolskem fitnesu. Imajo tudi načrte za prizidek k telovadnici, ki bi ga zgradili na zelenici ob šoli, a so načrti še v začetni fazi. Oddali so že vlogo za spremembo namembnosti zemljišča, konkretnejših načrtov in finančne konstrukcije pa še nimajo.