Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja Foto: BoBo
Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja Foto: BoBo

V teh dneh je živahno na trgu mariborskih hotelov. Družba za upravljanje terjatev bank je končala zbiranje zavezujočih ponudb za nakup treh hotelov in apartmajske zgradbe na Pohorju, ki so v njenem lastništvu končale po stečaju Športnega centra Pohorje, leta 2014. Terme Maribor, ki se v zadnjih letih pospešeno dezinvestirajo, pa so na prodaj ponudile tri hotele v mestnem središču. Gre za objekte s skupno kapaciteto skoraj 340 sob in apartmajev.

Slabi banki pohorskih hotelov kljub več poskusom v preteklosti ni uspelo prodati. Občasno so jih upravljali različni najemniki, med epidemijo pa so jih zapustili še ti. Novega je dobil le hotel Arena. Koliko zavezujočih ponudb je v nabiralnik prišlo tokrat, na DUTB ne razkrivajo. Sporočili so le, da je odziv presegel njihova pričakovanja.

Trenutnega najemnika hotela Arena, Mariborčana Iva Filipovića, po naših neuradnih informacijah ni med ponudniki. Med njimi ni niti Mirana Ferka, ki je najem tega hotela opustil med epidemijo. Kot je povedal, so pred morebitnimi novimi lastniki težavne razmere. Poletno sezono hromi epidemija koronavirusa, zimsko pa zraven tega še nepredvidljivo vreme, ki je bilo zadnja leta precej toplo in je hromilo tamkajšnja smučišča.

Prodajajo tudi Terme Maribor

Terme Maribor, ki zadnja leta razprodajajo premoženje, pa prodajajo mladinski hotel Uni, Hotel Mercure, nekdaj Piramida in Ibis Styles, nekdanji hotel Orel, ki je trenutno edini odprt. Na naša vprašanja se niso odzvali, v ponudbi na spletnem tržišču pa piše, da so »visoko motivirani za prodajo«. Če bo ta uspešna, bo v lasti Term Maribor ostal le še hotel Habakuk, ki je do nadaljnjega zaprt zaradi obnove.

Po besedah sindikalista Kristjana Lasbaherja trenutno dela le 20 uslužbencev, preostalih skoraj 160 je na čakanju. Minimalne zakonske obveznosti podjetje za zdaj izpolnjuje.