Električna energija bo do konca maja za gospodinjstva in mala podjetja cenejša za od 20 do 30 odstotkov, je včeraj kot enega od ukrepov lajšanja težav negativnih posledic koronavirusa sporočila vlada. Tudi pri mariborskem distributerju Elektro Maribor in njegovi hčerinski družbi Energija Plus, ki elektriko trži, so delo prilagodili razmeram, tako da bo dobava elektrike potekala nemoteno.

Direktor Elektra Maribor Boris Sovič izpostavlja, da mora v času krize elektro-energetski sistem delovati ves čas, zato so že konec februarja začeli sprejemati potrebne ukrepe, da bi čim bolj zmanjšali tveganje za zaposlene in uporabnike, in da zagotovijo neprekinjenost oskrbe z električno energijo: »Če pride do kakšnega kratkotrajnega izpada elektrike, potem si naši sodelavci prizadevajo za to, da v najkrajšem času ponovno zagotovijo oskrbo. Slovenija ima to srečo, da je elektroenergetski sistem decentraliziran, da je prožen in odporen ter da tudi v najtežjih razmerah zagotavlja zanesljivo oskrbo.«

V Elektru Maribor so že pred tedni nabavili zaščitno opremo, ki jo sproti dopolnjujejo, deluje skupina za krizno vodenje, število zaposlenih na terenu pa razporejajo tako, da zmanjšujejo tveganje za prenos morebitnih okužb in skrbijo za to, da bodo ekipe na voljo tudi v najslabšem scenariju, našteva Sovič. Poslovni prostori so za uporabnike zaprti, zanje so na voljo na daljavo, podobno so ukrepali v hčerinskem podjetju Energija Plus. Direktor Bojan Horvat pravi, da so zaprli vsa prodajna mesta, vse kupce usmerjajo na reševanje odprtih vprašanj s pomočjo telefona in elektronske pošte. Delavci delajo povečini na daljavo, nekaj jih je na čakanju.

O cenejši elektriki do konca maja pa Horvat pravi: »Gre za oprostitev plačila prispevka za obnovljive vire in proizvodnjo toplote in elektrike. Denimo pri tistih, ki imajo priključno moč 7 kilovatov, to pomeni okoli 6 evrov manjši račun za elektriko.« To pri takšni porabi pomeni za okoli tretjino manjši znesek celotnega računa. Horvat pričakuje, da se bodo nekateri uporabniki soočali z nezmožnostjo plačila, zato bodo kot do sedaj omogočali individualno obravnavo takih primerov, se dogovorili za odlok plačila ali za plačilo po obrokih oz. s pomočjo centrov za socialno delo.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik