Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Realizacija letošnjega mariborskega proračuna je bila ob polletju 37-odstotna na prihodkovni strani in 27-odstotna na odhodkovni strani. Ker pa je večina prihodkov in odhodkov načrtovana v drugi polovici leta, v mestni upravi pričakujejo, da bodo do konca leta dosegli za letos načrtovano višino proračuna - 148 milijonov evrov.

Mariborski mestni svetniki bodo na ponedeljkovi seji potrjevali Poročilo o izvrševanju proračuna za prvo polletje 2020. Ob polletju je bila realizacija prihodkov 49 milijonov evrov, kar je 37 odstotkov, in je primerljiva z lanskim prvim polletjem, pravi vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić: "Izstopa komunalni prispevek, kjer je realizacija 80-odstotna, nekoliko nižja pa je pri parkirninah, globah in najemninah za letne vrtove, kar je glede na situacijo s covidom razumljivo."

Kapitalski prihodki so bili ob polletju tako kot prejšnja leta majhni, dosegli so le 8 odstotkov za letos predvidenega zneska, "vendar pa potekajo dražbe za zemljišče na Teznu in stavbo na Dvorakovi in pričakujemo realizacijo v drugi polovici leta," dodaja Cekićeva. V prvem polletju je občina uspešno počrpala 5,3 milijona evrov evropskih sredstev za energetske obnove, Koroško cesto in kolesarske steze.

Odhodkov je bilo ob polletju 52 milijonov evrov, s tem je bila realizacija le 27-odstotna. Glavnino prihodkov in odhodkov pričakujejo na občini v drugi polovici leta "in glede na intenzivnost dela predvidevamo, da bo realizacija konec leta blizu 100 odstotkov," je napovedala Cekićeva.

Mestni svetniki bodo v ponedeljek potrjevali še en rebalans, in sicer zaradi dodatnega zadolževanja Farmadenta za financiranje obratnih sredstev.