Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Štiri leta po začetku gradnje kanalizacije v spodnjem Limbušu ta še vedno ni končana. Nov kanal sta lani dobili prvi dve od sedmih ulic, a so bile pri gradnji več mesecev težave, o čemer so obširno poročali tudi mediji. Nadaljevanja gradnje pa ne bo še vsaj do poletja.

Gradnja kanalizacije v spodnjem Limbušu se je po desetletjih prizadevanj krajanov začela leta 2015, do lanske jeseni pa je mariborski občini uspelo zgraditi zadrževalni bazen s prečrpališčem, navezovalni kanal na čistilno napravo in kanale na dveh od sedmih tamkajšnjih ulic. Letos niso zgradili še ničesar novega, predsednik sveta krajevne skupnosti Limbuš Andrej Šauperl pa je obveščen, da pripravljajo prijavo na evropske razpise. Kot pravi, je projekt spodnjega Limbuša z evropske razpise premajhen, zato se je občina lotila načrtovanja še omrežij v Laznici in in Limbuški grabi.

Za prijavo na evropske razpise morajo gradbeno dovoljenje pridobiti do konca leta, je še izvedel Šauperl. Pogodbo o sofinanciranju lahko sicer podpišejo šele junija, nato pa morajo izvesti še javni razpis. Andrej Šauperl upa, da se bodo po dolgoletnem čakanju in številnih zapletih napovedi le uresničile. Opozarja, da je župan Saša Arsenovič obljubil, da bo v primeru, da evropskih sredstev ne bi pridobili, zagotovil potreben denar v občinskem proračunu.

Z občine ob tem sporočajo, da želijo na kohezijske razpise prijaviti še kanalizacijske projekte v Pekrah, Kamniški grabi ter v Trčovi in Malečniku v skupni vrednosti 7,2 milijona evrov. Iz evropske blagajne želijo pridobiti 5 milijonov evrov.