Trenutno se predvaja:
Maribor 3
5. februar 2018 ob 15:09 Maribor Novice

Gripa še ni na vrhuncu

Število obolelih z gripo in njej podobnimi obolenji še vedno narašča.
gripa Foto: Radio Koper

Število obolelih z gripo in njej podobnimi obolenji še vedno narašča. O večjem prilivu bolnikov poročajo tudi iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer jim težave povzročajo tudi noroviroze, zato velja popolna prepoved obiskov. Glede na predvidevanja, da se bodo virusi gripe širili še nekaj tednov, za cepljenje še ni prepozno, svetujejo na Inštitutu za javno zdravje.

Čeprav je gripa v polnem razmahu, se nekateri še zmeraj odločajo za cepljenje:

Letos je zanimanje za cepljenje proti gripi večje kot pretekla leta, potrjujejo na Inštitutu za javno zdravje. A število obolelih kljub temu ne zaostaja in zadnjih nekaj tednov neprekinjeno narašča: "Vrha pojavljanja obolenja še nismo dosegli. Zagotovo bo gripa v večjih razsežnostih v naših krajih še prisotna v naslednjih nekaj tednih.'' Zato je cepljenje še zmeraj smiselno, dodaja Zoran Simonovič, četudi niste popolnoma zdravi: "Za cepljenje proti gripi ni potrebno, da so ljudje popolnoma zdravi. Tudi oseba, ki preboleva blažji prehlad se lahko cepi.''

Kako učinkovito je letošnje cepivo, je še preuranjeno napovedovati, a Simonovič poudarja, da imajo cepljene osebe zagotovo določen odstotek zaščite pred gripo.

Zaradi širjenja gripe je v minulih dneh omejila obiske večina slovenskih bolnišnic. V UKC Maribor, kjer se ob gripi soočajo tudi s primeri noroviroze, pa od petka velja popolna prepoved obiskov.

Katarina Klep Černejšek ×

Nazaj na vrh