Foto: Radio Maribor/Rat Dejan
Foto: Radio Maribor/Rat Dejan

Mariborski mestni svetniki so z dopolnili Nove ljudske stranke v proračunih za leti 2019 in 2020 zagotovili 130 tisoč evrov za sanacijo ceste na Sredmo in na Žavcarjev vrh. Obe cesti sta v katastrofalnem stanju, prebivalci krajevne skupnosti Bresternica – Gaj pa si prizadevajo tudi gradnjo vodovoda Kozjak.

Maloštevilni prebivalci tik ob avstrijski meji že dalj časa opozarjajo, da je del ceste na Žavcarjev vrh, po kateri vozi tudi šolski avtobus, v izjemno slabem stanju. Hermina Grace iz Zgornjega Slemena poudarja: "Je to sploh cesta? Se vam je zdelo? Težka bo. Tu je slabše kot en slabi makadam. Ne morem se izognit luknjam. Ker, če se izgoneš eni, padeš v drugo. In če nimaš

Foto: Radio Maribor/Rat Dejan
Foto: Radio Maribor/Rat Dejan

enega robustnega avta, se je sploh brez veze vozit. Avtobus vozi otroke v šolo. To je katastrofa."

Je pa Gracejeva izrazila zadovoljstvo, da je mariborska občina po pritisku svetnice Danijele Šerbinek letos in prihodnje leto v proračunih rezervirala po 50 tisoč evrov za delno sanacijo, 30 tisočakov pa bodo letos namenili še za cesto na Sredmo, ki je krajši odsek prav tako v katastrofalnem stanju.

Predsednik Krajeve skupnosti Bresternica Gaj Primož Hedl dodaja, da je največja krajevna skupnost v mariborski občini, ki edina meji na sosednjo Avstrijo, izjemno komunalno podhranjena: "Ceste so praktično nevozne, asfalta na nekaterih mestih ni več. S to investicijo, obnovo več kot kilometra cesta v letih 2019 in 2020, bomo končno naredili pomemben koraj za ta del Gaja."

Hedl, ki se občini in svetnikom zahvaljuje za posluh, še izpostavlja, da se bo kmalu končala 500 tisoč evrov vredna gradnja vodovoda Srednje. Mariborska občina pa bo letos 20 tisoč evrov namenila tudi za pripravo dokumentacije za morebitno gradnjo vodovoda Kozjak, kjer je brez pitne vode 400 prebivalcev, tudi Hermina Grace. "Ja, tukaj ni vodovoda. Kmetije imajo lasten vodovod, zaradi sušnih obdobij pa so tudi ti viri prazni. Gasilci vodo dovažajo poleti in pozimi. Zato bi se morali mestni gospodje malo zamisliti, ker ti naši kraji tudi spadajo v Mestno občino Maribor." Okvirna vrednost gradnje naj bi znašala več kot milijon evrov, na krajevni skupnosti Bresternica-Gaj pa verjamejo, da bo projekt precej cenejši.