Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije/Uroš Lobnik, David Mišič, Žiga Kreševič, Sašo Žolek, Goran Piršić, Davor Fistrič, Maja Žalik
Foto: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije/Uroš Lobnik, David Mišič, Žiga Kreševič, Sašo Žolek, Goran Piršić, Davor Fistrič, Maja Žalik

Na arhitekturni natečaj mariborske občine za novo zdravstveno postajo Tezno je prispelo 13 elaboratov. Komisija je izbrala idejo sedmerice mariborskih arhitektk in arhitektov s prvopodpisanim Urošem Lobnikom.

Zmagovalni elaborat je v največji meri odgovoril na želje mariborske občine, ki na Teznu ne želi zgraditi le zdravstvenega doma, temveč tudi lekarno in skupnostni center mestne četrti, pojasnjuje podžupan Gregor Reichenberg:

"Mestna občina Maribor si je želela ambiciozno arhitekturno pojavnost, ki pa ni, bomo rekli, kričeča, ampak je zadržana, a vendarle kaže na nek visok nivo arhitekturnega in urbanističnega razumevanja tega mestnega predela."

Kompleks bo omogočal celostno oskrbo

Novi kompleks, ki bo nadomestil sedanjo že precej dotrajano zdravstveno postajo na Zagrebški cesti, bo umeščen v bližini Osnovne šole Martina Konšaka in Stražunskega gozda. Ohranili bi obstoječe dejavnosti splošne medicine in medicine dela, prometa in športa, nekatere pa še razširili, pojasnjuje pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus:

"Predvideli smo tudi vse ostale organizacijske enote, da bodo pridobile dodatne prostore področje zobozdravstva, varstvo otrok in mladine, varstvo žena, prostori bodo namenjeni tudi našim patronažnim medicinskim sestram."

Na podlagi aktualnih izkušenj bi vzpostavili še poseben epidemiološki center.

Do gradnje bo nekaj časa še preteklo

Projekt je ocenjen na dobrih 8 milijonov evrov. Gradnjo bi lahko začeli konec prihodnjega leta, po izdelavi prostorske in projektne dokumentacije. Občina ob zdravstveni postaji Tezno projektira tudi zdravstveno postajo Tabor, ki jo je zasnovala skoraj ista skupina arhitektov. Denarja za gradnjo v predlogih proračunov za prihodnji leti še ni.