V Zavetišču za živali Maribor trenutno domuje deset psov in devet mačk. Zaradi izrednih razmer zavetišče ni odprto, je pa mogoče še vedno k njim pripeljati izgubljeno žival. Sprehode opravljajo zaposleni sami, prav tako čistijo za njimi in jih hranijo, seveda pa ne pozabijo tudi na kakšen priboljšek.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Zaradi uspešnih akcij v decembru imajo hrane za živali in drugih potrebščin dovolj, donacij pa zaradi možnosti okužbe trenutno ne sprejemajo, pravi namestnica vodje zavetišča in veterinarka Mojca Grilc: »Hranjenje poteka po ustaljenem urniku, ob 14ih jih hranimo, razen v izjemnih primerih – če gre za mladiče, imajo hrano na voljo ves čas.« Sicer pa psi dobijo en obrok na dan. Dajejo jim tudi priboljške in jih redno sprehajajo. To je »na nek način večja možnost, da se z njimi bolje spoznamo, vidimo, če jih je treba malo prevzgojiti, sprehajamo jih, čistimo, hranimo, vse to delamo z našimi kužki, varovanci,« dodaja Mojca Grilc.

V zavetišče pa niso sprejeli še nobene živali, katere lastnik bi se zdravil zaradi koronavirusa:
»Če bi se zgodila takšna situacija, bi potrebovali najprej odločbo Veterinarske inšpekcije, kjer bi odredili, da se takšno žival v izjemnem primeru namesti k nam,« vendar naj bi se takšna oseba glede varstva domačega ljubljenčka najprej obrnila na sorodnike ali prijatelje, menijo v azilu.

Če v teh dneh ljudje naletijo na izgubljeno ali zavrženo žival, naj se ne obrnejo stran, ampak naj ji pomagajo in pokličejo dežurno telefonsko številko zavetišča. »Sprejem najdenih ali poškodovanih živali poteka nemoteno, če je treba, se tudi pripeljemo po žival,« še pravi Mojca Grilc.