Zavod za zaposlovanje je objavil nova javna povabila za spodbujanje zaposlovanja oseb, pri katerih lahko delodajalci uveljavljajo delno povračilo stroškov za zaposlitev. Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje je objavil nova javna povabila za spodbujanje zaposlovanja oseb, pri katerih lahko delodajalci uveljavljajo delno povračilo stroškov za zaposlitev. Foto: BoBo

Zavod za zaposlovanje je objavil nova javna povabila za spodbujanje zaposlovanja oseb, pri katerih lahko delodajalci uveljavljajo delno povračilo stroškov za zaposlitev. Programe sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Možnosti pridobitve subvencij delodajalcem nemalokrat olajšajo odločitev za zaposlitev novega delavca. Z aprilom velja novo javno povabilo za spodbujanje zaposlovanja oseb iz programa Učne delavnice, starejših in težje zaposljivih – Zaposli me in Spodbude za trajno zaposlovanje mladih. Kot dodaja Mirjana Zgaga z mariborske enote Zavoda za zaposlovanje: "Specifika teh novih javnih povabil je, da bodo subvencije izplačevanje mesečno."

Na mariborskem območju je bilo v preteklosti zlasti veliko zanimanja za zaposlovanje mladih, dodaja sogovornica. Novo javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih tako med drugim zahteva, "da se zaposluje mlade z območja vzhodne ali zahodne kohezijske regije, gre za mlade, ki še niso dopolnili 30 let, praviloma za 40 ur na teden." Pogoj je zaposlitev za nedoločen čas: "Zaposlitev za nedoločen čas se šteje kot subvencioniranje za obdobje dveh let." V tem času bo delodajalec na račun zaposlitve mladega delavca prejemal mesečno subvencijo 208 evrov.

Program Zaposli me se nanaša za zaposlovanje težje zaposljivih oseb: "Torej brezposelnih, ki so starejši od 50 let, osebe, ki so stare 30 let ali več in so vsaj 12 mesecev prijavljene na zavodu, dolgotrajno brezposelnim osebam, osebam, ki imajo končano največ osnovnošolsko izobrazbo." Zaposlitev mora trajati vsaj 12 mesecev, brez prekinitve. Višina mesečne subvencije v razponu od 416 do 666 evrov pa bo v tem primeru odvisna od tega, koliko kriterijev bo posamezna oseba izpolnjevala. Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, na Portalu za delodajalce (www.zadelodajalce.si), in sicer od 10. aprila.