Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na današnji seji sveta Zavoda za turizem Maribor je bil za direktorja imenovan dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Jure Struc. Odločitev bo postala uradna, če bo dobil še soglasje mariborskega mestnega sveta. Kot je znano, ima tudi podporo župana Saše Arsenoviča. Za direktorski stolček se je potegovala tudi turistična delavka Martina Rauter.

Kot je sporočila predsednica sveta zavoda Neva Pipan, sta oba kandidata predstavila kakovostne usmeritve turističnega razvoja mesta: "Sprejeli smo odločitev, da izkažemo zaupanje Juretu Strucu, da bo strokovno in vizionarsko vodil projekte, ki bodo prispevali k dojemanju in delovanju Maribora kot privlačnega mesta s kakovostnimi in inovativnimi vsebinami. Izzivi v turističnem gospodarstvu so iz dneva v dan večji in nanje se bomo morali odzvati z intenzivnim trženjem medsebojno usklajenih partnerjev. Od Zavoda za turizem Maribor pričakujemo, da bo prevzel osrednjo povezovalno in usmerjevalno vlogo pri razvoju turizma v mestu.«

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je Jure Struc po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist in ima več kot 20 let delovnih izkušenj na področju menedžmenta ter poslovnega in komunikacijskega svetovanja. V svoji karieri je med drugim deloval kot komunikacijski svetovalec največjim slovenskim podjetjem, direktor marketinga skupine Pivovarna Laško, direktor Večera in podjetnik.

Struc pa je v sporočilu med drugim zapisal, da ima Maribor edinstvene predispozicije za razvoj turizma: "A za to, da se prebijemo med najboljše slovenske turistične destinacije, je ključno ustvarjanje odličnih izkušenj naših gostov in obiskovalcev. Slednjega moramo usmerjati s poenoteno vizijo odločevalcev ter podpreti z aktivacijo skupnosti in prodornostjo turistične znamke Maribor. Svoje znanje in številne izkušnje iz poslovnega in komunikacijskega svetovanja bom uporabil tudi pri oblikovanju podobe in vloge Zavoda za turizem Maribor kot kompetenčnega partnerja deležnikov v turizmu, okrepljenega z zaupanjem ustanovitelja in skupnosti. Čas epidemije bomo izkoristili za izgradnjo vizije, ciljev in partnerstev mariborskega turizma, da bo mesto ob ponovnem turističnem zagonu pripravljeno na zahtevne razmere in merjenje s konkurenco na domačem in tujih tržiščih.«

Za komentar smo prosili tudi protikandidatko Martino Rauter. Zahvaljuje se vsem, ki so ji stali ob strani pri odločitvi za kandidaturo. Predstavitev pred člani sveta zavoda je minila v prijetnem vzdušju, ugotovila pa je, da se njeni pogledi na vodenje zavoda razlikujejo od želja občine: "Kolikor sem razumela, se želi Mestna občina Maribor zdaj z zavodom za turizem osredotočiti izključno na mesto, medtem ko jaz celo življenje že potrebujem in čutim to svobodo in širino in sem že v štartu rekla, da moja vizija temelji tudi na bolj regijskem povezovanju. Delo zavoda za turizem sem predstavila s treh vidikov: najprej Maribor kot destinacija, samo mesto, potem Maribor kot izhodišče za enodnevne izlete po regiji in pa potem Maribor kot regijska destinacijska organizacija oziroma povezovalec regijskih zgodb."

Juretu Strucu želi vse najboljše pri nadaljnjem delu.