Pohorje, smučišče Foto: BoBo
Pohorje, smučišče Foto: BoBo

Slaba banka je opoldne končala zbiranje zavezujočih ponudb za tri pohorske hotele in apartmajsko zgradbo. Razpis, ki je veljal do 16. marca, je bil sicer podaljšan. Ali je bil razlog dogovarjanje z morebitnim kupcem, ni znano, saj o prispelih ponudbah banka molči.

Naprodaj so hoteli Arena, Videc in Bolfenk ter apartmajska zgradba Pohorske terase, ki jih slaba banka ponuja za skupno slabih 7 milijonov evrov. Skupno premorejo 107 sob in 54 apartmajev različnih kategorij ter wellnes in športno infrastrukturo.

Hoteli so sicer tudi žrtev žalostne zgodbe o pohorskem turizmu, ki ima tudi z Zlato lisico odlične predispozicije, a se se s propadom športnih centrov Pohorje in Areh ne razvija zadostno. Nad njimi kot damoklejev meč visijo nerešena vprašanja, kot so lastništvo večinoma zastarelih žičniških naprav, pa tudi pomanjkanje usmerjene strategije razvoja mestnih oblasti, je za časnik Večer opozoril predsednik Alpskega smučarskega kluba Branik oštjan Tancer.

Terme Maribor so sicer trenutni najemnik treh hotelov, z DUTB pa naj bi se pogajale o spremembi najemne pogodbe. Kot nam je povedal predstavnik podjetja Gregor Gorenc, jih bodo Terme najemale do 31. avgustsa, ali so prav oni domnevni kupec, pa ni obveščen. Pravi, da je bila zasedenost hotelov letošnjo zimo sicer boljša kot lani, so pa hoteli nujno potrebni obnove.

Hoteli so sicer zelo pomembni tako za zimsko kot za letno turistično sezono, ko Pohorje obišče največ ljudi, nam je povedala Vesna Horvat z Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. Želijo si stabilnega lastnika z dolgoročno vizijo, ki bi upošteval tudi vse večje zahteve gostov po 5-zvezdični ponudbi. Zavod se za promocijo Pohorja sicer trudi s promocijskimi letaki in dialogom s turističnimi ponudniki, tudi iz sosednjih občin, dodaja Horvatova. Uradnih podatkov o izkupičku letošnje sezone na zavodu še nimajo, ocenjujejo pa, da je Pohorje letošnjo zimo obiskalo 5 odstotkov gostov več kot lansko.