Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili predloga proračunov za prihodnji dve leti. Z njima pa tudi začetek postopka prodaje občinskega podjetja Farmadent, ki svetnike že nekaj časa deli. Podpora sicer ni bila soglasna. Zagovorniki so proračuna označili za razvojna in uravnotežena, slišati pa je bilo tudi številne kritike.

Predlog proračuna za leto 2021 je ocenjen na rekordnih 166 milijonov evrov. Predvideva tudi več projektov, kot sta gradnja nove brvi čez reko Dravo in gradnja knjižničnega Centra Rotovž ter sredstva za participativni proračun.

Kritike so letele na obsežnost proračunov. Slišati je bilo tudi, da občina preveč razvija mestno središče, pozablja pa na preostale četrti. Pogrešali so prenovi zdravstvenih postaj na Teznu in Taboru, ki sta po županovih pojasnilih še v načrtovanju. Obregnili so se tudi ob zmanjšanje sredstev za Festival Lent.

Veliko neodobravanja pa je požel začetek postopka prodaje podjetja Farmadent, ki je po županovem mnenju nujen zaradi zakonodaje, pojavljajo se tudi ponudbe, odločitev pa da še ni dokončna.

Zato so sprejeli še sklep, da preverijo možnost dokapitalizacije s strani zaposlenih ali strateškega partnerja.