Foto: Radio Maribor/Hospic Maribor
Foto: Radio Maribor/Hospic Maribor

V mariborski območni enoti slovenskega društva Hospic so zelo veseli zaradi nove pridobitve v okviru projekta društva Zgodba o klopeh in ljudeh, saj so bogatejši za klop Trenutek, ki je ob reki Dravi in simbolično posvečena izgubi bližjih in delovanju slovenskega društva Hospic.

Želijo si, da bi klop postala prostor srečevanja in zbliževanja. V ta namen si bodo prizadevali, da bo klop Trenutek postala tudi prostor drugačnega razumevanja tistih, ki so izgubili bližnjega - da se ob njej ustavimo, začutimo zgodbe drugih in da postanemo bolj sočutni. Po besedah vršilke dolžnosti predsednice mariborske območne enote Hospica Nade Kunstek klopca ponuja toplino, varnost, kjer kjer se lahko spomnimo svojih preminulih tudi tako, da poberemo kamenček z lepo mislijo. Kamenčki so posuti okrog klopi.

Želijo si, da bi Mariborčani klopco radi obiskovali. V ta namen bodo ob njej pripravljali tudi raznotere dogodke za žalujoče, pri katerih bodo na njihovo pobudo sodelovali tudi otroci iz nekaterih mariborskih ustanov, od vrtcev do šol. "V načrtu imamo mesečna srečanja, da bi tako tudi pri otrocih vzbudili sočutje, razblinjali mite o smrti in žalovanju," pravi Nataša Gajžler, prostovoljka v Hospicu.

Tudi sicer si bodo v mariborskem Hospicu še naprej prizadevali, da bi Maribor postal bolj sočutno mesto. K temu je v veliko meri pripomogel tudi njihov projekt Sočutno mesto, ki je v minulem letu zaživel na onkološkem oddelku v mariborski bolnišnici.