Trenutno se predvaja:
Maribor -1
11. december 2018 ob 15:29 Maribor Novice

Kriminalisti opravljajo hišne preiskave zaradi suma davčne zatajitve

Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Poudarki

  • Skupno so danes odzveli prostost 14 osebam, trenutno jih je pridržanih še deset. Sredstva, ki naj bi jih osumljenci preprodajali, so uradno obravnavana kot antikorozivna, a naj bi jih dodelali v pogonsko gorivo, ki so ga nato preprodajali naprej v tujini.

S 17-mi hišnimi preiskavami na območju Maribora, Celja, Ljubljane, Kopra in Murske Sobote so mariborski kriminalisti danes izvedli zaključek dalj časa trajajoče preiskave, usmerjene zoper kriminalno združbo, ki jo sumijo davčnih utajitev in pranja denarja. S preprodajo antikorozivnega sredstva, ki so ga predelali v pogonsko gorivo, naj bi državni proračun oškodovali za več kot 3 mio evrov. Od 14-ih oseb, ki jim je bila odvzeta prostost, jih 10 še ostaja v pridržanju.

Kriminalna združba, katere vodje naj bi bili z območja policijske uprave Maribor, naj bi po podatkih policije preprodajala antikorozivno sredstvo oziroma ga predelovala v pogonsko gorivo in ga prodajala v tujino. Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda:

To dodelano antikorozivno sredstvo, ki ga lahko imenujemo tudi pogonsko goriv, je pa končalo na italijanskem trgu.

Z veriženjem in preprodajo med podjetji, ki so jih ustanovili, so zakrivali sledi, lažno prikazovali stanja in tako v zmoto spravili tudi Finančno upravo. Nastala škoda oziroma oškodovanje državnega proračuna je ocenjeno na več kot 3 mio evrov. Kriminalno združbo so spremljali več mesecev, je povedal Munda:

14-im osumljencem smo odvzeli prostost, trenutno je še v pridržanju 10 oseb.

V prihodnjih dneh jih bodo privedli pred preiskovalnega sodnika. Ob tem vodja mariborskih kriminalistov še dodaja, da so bili nekateri pridržani v preteklosti že obravnavani za druga kazniva dejanja. Sicer pa bodo več podrobnosti o sami preiskavi policisti pojasnili v četrtek.

Katarina Klep Černejšek

Nazaj na vrh