Trenutno se predvaja:
Maribor 6
8. oktober 2018 ob 17:32 Maribor Novice

Krvodajalska akcija študentov dragocena za prihodnost krvodajalstva

Danes in jutri mariborski študenti častijo pol litra
Častim pol litra Foto: BoBo/Bor Slana

Danes se je začela tradicionalna študentska krvodajalska akcija Častim pol litra, ki bo trajala ves oktober. Mariborski študenti so kri darovali danes na Štuku, jutri pa se bodo akciji lahko pridružili v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Že od jutra so na Štuk prihajali študenti, nekateri so kri darovali prvič, drugi že več krat, vsi pa darovanje vidijo kot gesto pomoči.

V mariborskem UKC-ju so zaloge krvi ta hip zadostne, a so vedno dobrodošle dodatne zaloge vseh krvnih skupin, pojasnjuje specialistka transfuzijske medicine Emilija Krstevska Kranjc: "Vedno smo veseli takih terenskih akcij, kjer lahko rekrutiramo nove bodoče krvodajalce."

Prav redno privabljanje novih krvodajalcev je za ohranjanje samozadostnosti odkrbe s krvjo pri nas ključnega pomena, pojasnjuje sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek: "Letos je 65 let organiziranega zbiranja krvi pri nas in Slovenija je na tako organiziranost krvodajalstva lahko ponosna."

Študentska krvodajalska akcija tradicionalno poteka vsako pomlad in jesen, na vseh fakultetah pa k njej vabijo promotorji in organiziran prevoz do mesta odvzema. Uspeh akcije je vsako leto večji; lansko jesen se je je po vsej Sloveniji udeležilo skoraj 1.600 študentov.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh