Tudi mariborska občina poziva: ne množično na pokopališča. Foto: BoBo
Tudi mariborska občina poziva: ne množično na pokopališča. Foto: BoBo

Tradicija, da se ob 1. novembru obišče grobove, bo letos precej drugačna tudi v Mariboru. Vse komemoracije bodo odpadle, v mestnem prometu tokrat ne bodo krožili dodatni avtobusi do pokopališč, občane pa prosijo, naj se tja ne odpravljajo množično in naj se ob tem držijo pravil.

Poziv, naj se letos na grobove ne opravijo na praznični dan, pač pa da obisk preložijo, je na občane naslovila tudi mariborska občina. Na pokopališčih pa veljajo posebna pravila, pojasnjuje direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek: "V isti občini so obiski pokopališč dovoljeni v skupini do največ 6 oseb, več se jih lahko zbere le, če gre za ožje družinske člane oziroma člane istega gospodinjsta."

Za obisk groba v drugi občini mora oseba izpolnjevati pogoje, in sicer "da je najemnik ali plačnik grobnega mesta in da grob obišče sam, kadar gre za prehajanje občinskim meja," dodaja Pliberškova.

Raba obrazne maske je na pokopališčih obvezna, prav tako vzdrževanje razdalje, še pozivajo. Zadrževanje na pokopališčih in pred njimi bo mogoče le od 6. do 21. ure. Na pobreškem in dobravskem pokopališču direktorica Pliberškova napoveduje tudi nadzor, a "z namenom opozarjanja, in ne oglobljenja ljudi."

Tudi tokrat bo veljal spremenjen prometni režim v soboto in nedeljo v okolici pokopališč Pobrežje, Gorca in Razvanje. Na Pobrežju bo Cesta XIV. divizije med Osojnikovo in Šolsko ulico za promet zaprta. Mestni avtobusi bodo vozili po veljavnem, počitniškem voznem redu, dodatnih avtobusov številka 3 in 12 pa tokrat ne bo, vse s ciljem manj ljudi na pokopališčih.