Foto:
Foto:
Prireditev spremljajo delavnice in predavanja, strokovnjakinja za zelenjadarstvo Miša Pušenjak je pripravila predavanje o tem, kako pripraviti zelje in repo za kisanje. Znano je, da kislo zelje obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, zaradi vsebovanih hranil pa ugodno vpliva na imunski sistem, zato ga je posebej koristno uživati pozimi. Vsebuje vitamin C, folno kislino in vlaknine, zato je v uravnoteženi prehrani zelo zaželeno.

Z lokalno hrano zmanjšamo onesnaževanje in pomagamo domačemu kmetijstvu. Tako pridelana hrana ima pred uvoženo številne prednosti; prednjačijo kakovost, svežina, varnost in zagotovljena sledljivost živil. Večje zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane ima številne pozitivne učinke tako na potrošnike, ki lahko uživajo kakovostnejšo hrano, kot tudi na kmete, ki se trudijo pridelovati zdravo hrano. Prednost lokalno pridelane hrane je svežina, saj domača hrana pride na trgovinske police veliko prej, kot tista z dolgo transportno potjo. Tega se zavedajo tudi na kmetiji Horvatovih v Dogošah, kjer so junija odprli kmečko trgovino s kakovostnimi in zdravimi živili. Z neposrednim kontaktom kupec dobi drugačno predstavo o zelenjavi, predvsem pa vpogled v kakovost izdelka in tako se med kupcem in prodajalcem vzpostavi drugačen odnos, poudarja Jože Horvat: »Ponuditi želimo dobro, okusno in sveže pridelano hrano, kajti samo tako je mogoče prepričati kupca.«

Z uživanjem tako pridelane hrane ne skrbimo le za zdravje, temveč se zmanjšuje tudi ogljični odtis v okolju, ki nastane pri daljših prevozih. Na kmetiji Tikva iz Limbuša se ukvarjajo s pripravo domačih jedi. Nataša Repolusk pravi, da se trudijo svojim gostom ponuditi kakovostna, lokalno pridelana in tudi ekološka živila, čeprav niso vključeni v ekološko kontrolo. Prepričana je, da s spodbujanjem lokalne pridelave ohranjamo tudi izgled podeželja in podpiramo domača delovna mesta. Razlogov za nakup lokalno pridelane hrane je več kot dovolj, zato, če je le mogoče pri nakupu naj ne odloča cena, ampak kakovost pridelkov.