Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

»Mesto neizpolnjenih pričakovanj - Družbeni profil Maribora v začetku 21. stoletja« - je naslov monografije, ki sta jo predavatelja mariborske filozofske fakultete sociolog dr. Miran Lavrič in antropolog dr. Andrej Naterer sinoči predstavila Mariborčanom.

Monografija Mesto neizpolnjenih pričakovanj predstavlja podobo Maribora v prvih 18-ih letih 21. stoletja, vanjo pa so ob zgodovinskih podatkih vključena tudi sociološko-antropološka spoznanja. Avtorja na 230 straneh predstavlja gospodarsko in demografsko podobo mesta, razvoj kulture in športa, kronološki pregled političnega dogajanja ter vrednote in politična stališča Mariborčanov. Podatke dopolnjujejo intervjuji znanih Mariborčanov, ki so sooblikovali življenje v mestu.

Osrednje sporočilo knjige, ki ga nakazuje tudi naslov - Mesto neizpolnjenih pričakovanj - in je prirejen po knjigi esejev Andreja Brvarja Mesto spodrezanih korenin, je, da Maribor v novem tisočletju ni izpolnil pričakovanj Mariborčanov, pojasnjuje prof. dr. Miran Lavrič: »Torej, nadaljujemo pesnikovo tezo o mestu spodrezanih korenin z novo tezo o mestu neizpolnjenih pričakovanj. Torej, Maribor ni izpolnil utemeljenih pričakovanj v prvih 18-ih letih 21. stoletja.«

Vendar mesto kljub vsemu premore potencial za razvojni preobrat: »Maribor absolutno premore potencial za preboj na področju kulture. Na področju turizma se že kažejo pozitivni trendi, na področju neodvisne kulturne produkcije imamo pravo vrenje. Če se bo končno dvignil nivo upravljanja na ravni občine in občinskih podjetij tudi širše, ima Maribor res veliko priložnost za razvojni preboj," pravi Lavrič.

Monografija, ki je izšla pri Znanstveno raziskovalnem inštitutu dr. Franca Kovačiča, je namenjena širokemu krogu bralcev.