Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Slovence je v burni preteklosti, ko so nam vladali številni tuji gospodarji, zmeraj povezovala skupna kultura, zato smo ji namenili poseben, dela prost praznik. Na ta dan vrata odpro različne kulturne ustanove, prireditelji pa prirejajo kulturne dogodke.

Na Grajskem trgu se je v prelepem sončnem vremenu opoldne zbrala množica ljudi, ki so prisluhnili tradicionalnemu recitiranju poezije Franceta Prešerna v izvedbi igralcev mariborske drame. Polni pa so bili tudi muzeji in galerije, ki so pripravili tudi otroške delavnice.

Zanimanje za kulturno ne upada, je prepričan kustos v Muzeju narodne osvoboditve Uroš Dokl, kjer so obiskovalce povabili, da se preizkusijo v igranju starih glasbenih instrumentov. S tem želijo razbiti predsodek, da so muzeji in galerij dolgočasne in obiskovalcem pričarati sproščeno doživetje.

V Pokrajinskem muzeju so odprli razstavo ob stoletnici rojstva nekdanjega direktorja Sergeja Vrišerja, razstave in delavnice pa so pripravili med drugim tudi v Umetnostni galeriji, rotovški knjižici, galeriji Media Nox in Sinagogi. V Mariboru pa bo nocoj potekalo tudi več koncertov, predstav in drugih prireditev.