Seja mariborskega mestnega sveta zaradi epidemije koronavirusa ne poteka kot običajno, ampak se je župan Saša Arsenovič odločil za dopisno sejo. Nekateri svetniki menijo, da bi morala potekati vsaj s pomočjo videokonference, drugi pa pri tem ne vidijo težav. Na seji, ki se je začela včeraj in se bo končala 6. aprila, bo v ospredju potrjevanje aktov, ki jih je županstvo sprejelo za preprečevanje širjenja koronavirusa, mestni svetniki pa bodo sprejemali tudi odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki.

Do posluževanja dopisne seje je kritičen mestni svetnik Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj. Pravi, da so zadeve resne, a da nismo v izrednih razmerah, zato dopisna seja, na kateri ni mogoča razprava, ni ustrezna. Auer bi pričakoval več ukrepov za lajšanje težav gospodarstva, zato predlaga ukinitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, za razbremenitev občanov pa, da v času epidemije ne bi plačevali omrežnine za komunalne storitve: »To bi pomenilo, da bi približno razbremenili vsako mariborsko gospodinjstvo za okoli 10 evrov mesečno. Ob tem ne bi ogrozili poslovanja javnih podjetij.«

Da bi lahko na mestnih sejah poskrbeli vsaj za videokonference, menijo tudi v Slovenski demokratski stranki; svetnica Vladimira Cokoja pa pri aktualni dopisni seji pričakuje tudi umik točke o ravnanju s komunalnimi odpadki z dnevnega reda, saj da je vsebina preveč pomembna da bi o njej odločali na dopisni seji, ker zajema pravice in obveznosti uporabnikov, pa tudi financiranje in ceno storitev komunalnih odpadkov.

Željko Milovanovič iz koalicijske Liste kolesarjev in pešcev meni, da dopisna seja ni optimalna, a je v teh razmerah razumna. O nekaterih očitkih, da županstvo v času epidemije svetnike premalo seznanja z ukrepi in delovanjem občine pa pravi, da bi lahko v prvih dveh tednih epidemije lahko bilo več rednega obveščanja, a je sedaj tudi to ustrezno.

Milan Mikl iz Liste Franca Kanglerja-Nove Ljudske stranke z načinom sklica seje ne vidi težave: »Zagotovo sestajanje v živo ta trenutek za nas ne pride v poštev, saj je potrebno spoštovati trenutno situacijo zaradi epidemije, ki ni enostavna.« Meni tudi, da na dnevnem redu ni takih točk, ki jih ne bi bilo mogoče obravnavati dopisno.

Na podrobnejša pojasnila občine še čakamo.

Večina svetnikov je bila prisotna na vseh sejah, pravijo na mariborski občini. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Večina svetnikov je bila prisotna na vseh sejah, pravijo na mariborski občini. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar