Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zveza mariborskih športnih društev Branik, ki je pravni naslednik Športnega kluba Maribor, prvega slovenskega športnega društva v takrat narodnostno mešanem Mariboru, je s slavnostno sejo obeležila 119. obletnico obstoja. Ob tem so podelili priznanja šahovskemu, plavalnemu in teniškemu klubu, ki letos praznujejo 100 let, ter balinarskemu klubu, ki je letos upihnil 60. svečko.

Cilj je promocija športa med mladimi

Zveza športnih društev Branik je v preteklosti upravljala športno infrastrukturo v Ljudskem vrtu, po prenosu le-te na občinsko podjetje pa sta njihovo poslanstvo razvoj in promocija športa, pravi predsednik Valter Doleček. Za šport želijo navdušiti čim več mladih, usposobiti čim več vrhunskih trenerjev in izvesti nekaj projektov, kot sta ustanovitev zdravniške službe in fitnes centra. To je po njegovem še posebej pomembno v času, ko je sponzorskega denarja malo in ko letijo kritike na izvedbo občinskega razpisa, ki je po mnenju številnih preveč podprl rekreativne in premalo vrhunske športnike. Sam sicer meni, da bi se moral vrhunski šport v celoti financirati iz lastnih prihodkov, saj da je razpisnih sredstev za gojenje vrhunskega športa vselej premalo.

Šahovski klub v prostorski stiski

Zaradi novih kriterijev in načinov prijave pa številni klubi na razpisu niso uspeli. Med njimi je tudi najstarejši še delujoči šahovski klub na Balkanu, šahovski klub Branik. Zaradi napake v oddaji prijave na razpisu ni uspel in se je moral odreči najemu dosedanjih klubskih prostorov, a bodo krizo prebrodili, je prepričan predsednik Silven Majhenič. Kljub temu dosegajo vrhunske rezultate - so prvi v regiji in tretji v državi, pravi predsednik.

Plavati so začeli v Dravi, prihodnje leto spet na olimpijske igre

Kljub finančni stiski in dolgoletni obnovi srednjega bazena v Pristanu, ki naj bi bila končana še letos, vrhunske športnike vzgajajo tudi v Plavalnem klubu Branik, ki je pred stotimi leti prve treninge in tekmovanja priredil kar v reki Dravi. Predsednik Andrej Cigüt pravi, da sta se na olimpijske igre v Tokiju prihodnje leto uvrstila dva njihova varovanca, Martin Bau in Katja Fein.

Tenisači napovedujejo povratek v elito

Iz pepela vstaja tudi nekoč propadli Teniški klub Branik, ki je uspel v zadnjih letih obnoviti teniško dvorano in klubske prostore. Njihovi načrti za prihodnost so ambiciozni. V prihodnjih petih letih se želijo vrniti med najboljše slovenske teniške klube, pravi predsednik Ivan Gorjup.

Občina obljublja investicije

Funkcionarje Branikovih društev je ob slovesnosti nagovoril tudi podžupan Samo Peter Medved in obljubil številne investicije v mariborske športne objekte. Že prihodnji teden naj bi odprli dolgo zaprti srednji bazen v Pristanu, še za letos pa napoveduje začetek obnove severne, južne in zahodne tribune Ljudskega vrta.

Prihodnje leto bo v znamenju športa

Zveza športnih društev Branik je že začela priprave na proslavo 120. obletnice prihodnje leto, ki jo bodo proslavili z nizom projektov in prireditev.