Foto: Radio Maribor/Nika Štrucl/Katja Zver
Foto: Radio Maribor/Nika Štrucl/Katja Zver

Mariborski mestni svetniki bodo na današnji izredni seji odločali o ustanovitvi javnega holdinga. Župan Saša Arsenovič želi vanj združiti tri javna in tri podjetja s koncesijo, ki opravljajo gospodarsko javno službo: to so Energetika Maribor, Marprom, Mariborski vodovod, Snaga, Nigrad, in Pogrebno podjetje Maribor.

Šest podjetij v popolni ali delni lasti mariborske občine opravlja specializirane dejavnosti, prekrivajo pa se predvsem na področju administracije. Na holding bi tako prenesli službe za finance, pravo, kadre, naročanje in informatiko. Centralizirali bi tudi upravo in nadzorni svet. Domača in tuja praksa kaže, da je takšno organiziranje najučinkovitejše, je prepričan župan Saša Arsenovič: "Gre za bistveno bolj transparentno poslovanje, skupna javna naročila, prenos znanja. Odpuščanja niso predvidena. Kot skupno podjetje bo imelo večjo finančno moč in se bo lažje oziroma ceneje zadolževalo in se navzven lažje pogajalo."

S tem bi na leto prihranili okoli milijon evrov, je za občino izračunalo svetovalno podjetje A. T. Kearney, dodaja župan. Gradivo so usklajevali kar nekaj časa. Nazadnje so v predlog odloka dodali še etični kodeks, saj so se pojavljali očitki, da bo holding predstavljal skušnjavo strankarskim interesom. Holding bi v primeru potrditve zaživel konec leta, finančni učinki pa bi bili vidni čez dve leti, pričakuje župan Arsenovič.