Trenutno se predvaja:
Maribor 19
6. april 2020 ob 16:47 Maribor Novice

Mariborski svetniki potrdili ukrepe za preprečevanje in blažitev posledic epidemije

Prinaša nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki skrito podražitev?
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki so končali marčevsko sejo, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa potekala v dopisni obliki. Kot so nam sporočili z občinske službe za komuniciranje, so svetniki podprli vse točke dnevnega reda.

Spodbude v obliki finančne in nefinančne pomoči

Mariborski svetniki so potrdili sicer že veljavne protiepidemijske ukrepe, kot so zaprtje gostinskih lokalov in higienski predpisi v poslovnih prostorih. Na dnevnem redu pa so bili tudi ukrepi za blaženje posledic epidemije. Gre za oprostitev plačila najemnine za občinske poslovne prostore in nadomestila za uporabo javnih prostorov ter oprostitev plačevanja parkirnin. Soglašali so tudi s pomočjo športu: iz proračuna bo občina financirala nujne stroške zavoda Športni objekti Maribor, na podlagi razpisa pa bo pomoč namenila tudi športnim društvom.

Na občini ocenjujejo, da bodo zaradi tega proračunski prihodki nižji za 600 tisoč evrov, izpad pa bo odvisen od trajanja ukrepov.

Novi predpisi na področju odpadkov

Svetniki so sprejeli tudi nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki med drugim predvideva spodbujanje k ponovni uporabi in popravilu zavrženih izdelkov, obvezno ločevanje odpadkov na večjih javnih prireditvah, vključitev počitniških “vikend” objektov v sistem odvoza odpadkov in prepoved vsakršnega sežiganja odpadkov, odlaganja bioloških odpadkov v neustreznih vrečah, brskanja po zabojnikih z odnašanjem uporabnih odpadkov ter hranjenja živali z biološkimi odpadki.

Nova podražitev?

Sklep ob tem predvideva tudi povečanje periode odvoza mešanih komunalnih odpadkov z dveh na tri tedne na območju s pretežno individualno gradnjo in na območju naselij, pri čemer gre po mnenju nekaterih svetnikov za de facto podražitev. Opozorilo Matica Matjašiča:

Javno razsvetljavo bi obnavljal zasebnik

Svetniki so potrdili tudi sklep, ki bo občini omogočil prenovo javne razsvetljave v javno-zasebnem partnerstvu, obravnavali pa so še nekaj kadrovskih zadev.

Župan Saša Arsenovič pa je z dnevnega reda umaknil podražitev ravnanja z odpadnim blatom iz čistilne naprave.


Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh