Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Mariborski mestni svetniki so se zbrali 17. redni seji, zaradi epidemije prvič v zgodovini prek videokonference. Na novo tehnologijo so se na začetku še privajali. Razprava je mestoma ušla izpod nadzora. Več kot eno uro je trajalo le sprejemanje dnevnega reda, nato pa so se vrnili v ustaljene tirnice in se lotili vsebinskih točk. Med drugim so potrdili koncesijski akt za javno-zasebno partnerstvo pri načrtovani gradnji garažne hiše pod stadionom Ljudski vrt, nekaj točk pa je sprožilo širšo razpravo.

Svetniki so se prvič obširneje razgovorili o Akcijskem načrtu za trajnostno oskrbo s toploto, ki predvideva tudi kandidaturo za državno koncesijo za gradnjo sežigalnice odpadkov.

"Gre vendarle za strategijo, ki je povsem v nasprotju s strategijo, ki je že bila sprejeta na mestnem svetu leta 2018, da mesto nima in ne želi odlagališča odpadkov, prav tako ne želi sežigalnice odpadkov," je dejal Igor Jurišič, ki je načrt sicer podprl.

Vodstvo podjetja Energetika Maribor je pojasnilo, da bi sežigalnica rešila problem vse dražjega ravnanja z odpadki in da je v pripravi že nova strategija. Obljubili so podrobno analizo okoljskih in ekonomskih vplivov. Nekatere svetnike je zaskrbela tudi izkušnja s predimenzionirano in preplačano mariborsko sortirnico odpadkov, a ne Milana Mikla: "Zakaj smo mi bili vedno proti sortirnici? Že prvi razlog je ta, da niti približno ni bilo tako dobro predstavljeno gradivo in sama obrazložitev, kot je bila danes tukaj v zvezi s sežigalnico."

Načrt so potrdili v prvem branju, prav tako tistega za obrat za predelavo blata s čistilne naprave. Zapletlo pa se je pri rebalansu proračuna, ki je vseboval tudi financiranje svetovanja pri začetku prodaje podjetja Farmadent. Razpravo o podjetju so preselili na prihodnjo sejo, preostanek rebalansa pa sprejeli.