Trenutno se predvaja:
Maribor 6
9. oktober 2018 ob 14:19 Maribor Novice

Med županskimi kandidati tudi Josip Rotar

Rotar pravi, da je Maribor lahko uspešno in napredno mesto, to pa namerava doseči s povezovanjem in sodelovanjem
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Mariborska Lista kolesarjev in pešcev se je po štiriletni prisotnosti v mestnem svetu preoblikovala v stranko in bo na jesenskih lokalnih volitvah prvič predlagala tudi svojega županskega kandidata. V boj za županski stolček se podaja Josip Rotar, predsednik Mariborske kolesarske mreže in nekdanji mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev. Rotar je danes predstavil bistvene točke svojega programa.

In zakaj se je Josip Rotar odločil za župansko kandidaturo? Pravi, da je Maribor lahko uspešno in napredno mesto, to pa namerava doseči s povezovanjem in sodelovanjem: "Premalo nas je, da bi si lahko priivoščili spore in konflikte. Politiki, ki temelji na konfliktnem, prepirljivem in histeričnem pristopu, je potrebno reči ne. Ker takšna politika ne vodi k rešitvam, ampak je del problema. Zaradi takšnih pristopov je Maribor stagniral in dopustil, da ga druge slovenske občine v razvoju prehitevajo."

Rotar pravi, da se bo zavzemal za dobro sodelovanje med vsemi političnimi silami in da bo povezoval meščane. Poudarja, da je potrebno projekte, ki se v Mariboru niso realizirali, zaključiti: "Pri tem ne bomo iskali krivcev, ampak rešitve. Potrebno je najti rešitev za Mariborsko knjižnico, sanirati številne športne objekte, vključno z dvorano Tabor in Ljudskim vrtom, potrebno je sanirati ceste, kolesarske steze in pločnike, javno razsvetljavo, poskrbeti za delovanje šol, kulturnih institucij in številnih drugih pomembnih elementov, ki skrbijo za nemoteno opravljanje funkcij našega mesta."

Poudarek bo dal predvsem tistim projektom, ki predstavljajo dodano vrednost, med drugim se bo zavzemal za gradnjo kolesarskega križa in dopolnjevanje kolesarskega omrežja. Sicer pa je program kandidature imenoval po programu Liste kolesarjev in pešcev: Za povezana mesta! Prva točka programa je trajnostna naravnanost: "Potrebno je zagotoviti trajnostni razvoj mesta in naslednjim generacijam predati mesto, ki bo urejeno, uspešno in v katerem bodo ljudje želeli živeti. Skrb za okolje, prostor, naravne vire, ljudi in javne dobrine mora biti naša največja odgovornost."

Med točkami v njegovem programu so tudi oblikovanje razvejane ekonomije in kulture sobivanja, prizadeval si bo tudi za aktivacijo skupnosti in eko- logično mobilnost v mestu.

Nataša Rižnar

Nazaj na vrh